• by:
  • December 12th, 2023
  • Category:
Bij de stad Leuven gaan er de komende weken maar liefst 545 bomen en 7.460 stuks bosgoed de grond in.

Officiële startschot van het plantseizoen: de aanplant van een grote zomereik van 8 meter hoog.

We kiezen bij de nieuwe aanplantingen steeds toekomstgericht. Zo planten we enkel bomen die goed gedijen in het veranderende klimaat.

Startschot plantseizoen met aanplant acht meter hoge zomereik

Startschot plantseizoen met aanplant acht meter hoge zomereik
Het najaar is hét uitgelezen moment om nieuwe bomen, planten en struiken aan te planten. Bij de stad Leuven gaan er de komende weken maar liefst 545 bomen en 7.460 stuks bosgoed de grond in. Vandaag gaf de stad het officiële startschot van het plantseizoen met de aanplant van een grote zomereik van reeds 8 meter hoog.

“Elk jaar zoeken we naar plaatsen waar we nieuwe bomen en ander plantgoed kunnen planten. Al dat nieuwe groen zorgt niet enkel voor een mooier straatbeeld. Het neemt ook CO2 op en ze geven ons en de planeet letterlijk zuurstof. Het is ieder jaar uitkijken naar het nieuwe aanplantseizoen. Leuven zal in de lente weer wat groener kleuren”, vertelt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera.

Grote zomereik
De stad luidt het aanplantseizoen officieel in met de aanplant van een grote zomereik aan de Kapucijnenvoer, ter hoogte van de Adolphe Bastinstraat. De stad won deze eik tijdens een wedstrijd op de vakbeurs ‘Openbare Ruimte’ in Brussel. “De eik heeft nu al een stamomtrek van 60 cm en is 8 meter hoog. Dat is best indrukwekkend. Ik ben heel blij om dit prachtexemplaar hier samen met de stadsmedewerkers te kunnen planten. De boom staat hier nu te pronken”, aldus schepen Wadera. Naast deze zomereik, plant de stad in deze omgeving nog 12 extra jongere bomen bij.

Op diverse locaties
Ook op andere locaties in Leuven wordt er de komende weken volop aangeplant. Zo krijgt de Sneppenstraat in Vlierbeek een eigen buurtbos. Er komen ook meer bomen langs de ring bijvoorbeeld aan de Schreursvest en de Vuurkruisenlaan, in de Brusselsestraat, de Spaanse Kroon en aan Sint-Maartensdal. En aan Abdij van Park komen er 950 stuks bosgoed en een vijftigtal hoogstambomen bij.

Toekomstgericht ​
“We kiezen bij de nieuwe aanplantingen steeds toekomstgericht. Zo planten we enkel bomen die goed gedijen in het veranderende klimaat. We zoeken bomen die goed bestand zijn tegen lange periodes van droogte en die kortstondige en hevige wateroverlast aankunnen.” Naast nieuw groen, plant de stad ook bomen ter vervanging van oude, afgestorven bomen of bossen, zoals bijvoorbeeld aan de Kesselberg. “Daar planten we begin volgend jaar een nieuw vruchtbaar bos omdat het oorspronkelijke bos weinig ecologische waarde had. Het gaat hier om 4.850 stuks nieuw bosgoed”, aldus schepen Wadera.

“Ik ben blij met al dat nieuwe groen in Leuven. Bestaand groen houden en aanvullen is een absolute prioriteit. Want we willen een aangename stad, nu en in de steeds warmere en nattere toekomst”, besluit schepen Wadera.