• by:
  • December 11th, 2023
  • Category:
4.220 kaarsen verlichtten Leuvense straten op Wereldlichtjesdag

Met 4.220 kaarsen lichtte in Leuven een kilometerslang lint van licht op doorheen de stad.

Elk jaar opnieuw zijn er zo veel mensen die op deze dag naar de begraafplaats komen om een kaarsje te branden ter herinnering aan de kinderen die gemist worden. Het is een moment waarop we met z’n allen stilstaan bij de enorme kwetsbaarheid van het leven. Ook alle kinderen die getroffen worden door oorlog waren in onze gedachten.

4.220 kaarsen verlichtten Leuvense straten op Wereldlichtjesdag

4.220 kaarsen verlichtten Leuvense straten op Wereldlichtjesdag
Gisterenavond, op Wereldlichtjesdag, trotseerden honderden aanwezigen regen en wind om een kaarsje te branden en deel te nemen aan het nieuwe ritueel ‘lampás • lampō’ op de Leuvense Stadsbegraafplaats. Leuvenaars konden ook een kaarsenpakket aanvragen bij de stad om met hun straat deel te nemen. Maar liefst 422 kaarsenpakketten werden besteld. Met 4.220 kaarsen lichtte gisterenavond een kilometerslang lint van licht op in de stad.

Zoals ieder jaar op Wereldlichtjesdag brandde de stad Leuven een kaarsje op iedere rustplek van een kind, op alle stedelijke begraafplaatsen. Op de Stadsbegraafplaats verzamelden honderden bezoekers om een kaarsje toe te voegen aan de lichtinstallatie *Twinkle in de Sterretjestuin. Wie dat wilde, kon deelnemen aan het nieuwe ritueel ‘lampás • lampō’. Mensen smolten een wassen hartje en goten het uit in een cirkelvorm. Alle schijfjes werden vervolgens aaneengeregen tot één grote kaars. In februari 2024, wanneer de dagen weer langer worden, zal deze eengemaakte kaars gezamenlijk worden aangestoken.

“Elk jaar opnieuw zijn er zo veel mensen die op deze dag naar de begraafplaats komen om een kaarsje te branden ter herinnering aan de kinderen die gemist worden. Het is een moment waarop we met z’n allen stilstaan bij de enorme kwetsbaarheid van het leven. Ook alle kinderen die getroffen worden door oorlog waren in onze gedachten. Wereldlichtjesdag herdenkt, over alle grenzen heen, alle kinderen die wij als samenleving verliezen”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en begraafplaatsen.

4.220 kaarsen in de Leuvense straten
Wie gisterenavond door de straten van Leuven wandelde, kon ook daar een hartverwarmend lichtritueel aanschouwen. Buren konden bij de stad een kaarsenpakket bestellen om in hun straat kaarsjes voor ramen en deuren te plaatsen als teken van troost. Dit jaar werden maar liefst 422 kaarsenpakketten besteld, met telkens tien kaarsjes. “Het is om stil van te worden, hoe dit lichtritueel ieder jaar groeit”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Elk jaar vragen er meer straten kaarsenpakketten aan om steun te kunnen betuigen aan wie een kindje mist. Wereldlichtjesdag verbindt stilaan heel Leuven in een hartverwarmend moment van troost en medemenselijkheid.”