• by:
  • February 17th, 2023
  • Category:
Stadsbestuur huldigt Leuvense horecalegende Rikky Evers

In de Muntstraat opende deze week het eerste kunstenhotel van Leuven, M-Street art lodging, een realisatie van Rikky Evers en zijn dochter Eleni. Als gevestigde waarde heeft Rikky de voorbije decennia zijn stempel gedrukt op het Leuvense horecalandschap.

Rikky heeft de voorbije 40 jaar erg veel betekend voor Leuven, zowel voor het horecalandschap als voor de stad zelf.

Stadsbestuur huldigt Leuvense horecalegende Rikky Evers

Stadsbestuur huldigt Leuvense horecalegende Rikky Evers
In de Muntstraat opende deze week het eerste kunstenhotel van Leuven, M-Street art lodging, een realisatie van Rikky Evers en zijn dochter Eleni. Als gevestigde waarde heeft Rikky de voorbije decennia zijn stempel gedrukt op het Leuvense horecalandschap. Daarom heeft het Leuvense stadsbestuur, ter gelegenheid van de hotelopening en als erkenning voor die jarenlange inzet voor de stad, Rikky Evers een miniatuurversie van de Ballon van de Vriendschap, het beroemde standbeeld van Dany Tulkens geschonken.

M-Street art lodging, het unieke hotelconcept dat deze week de deuren opende, is de nieuwste realisatie van Rikky Evers, samen met zijn dochter Eleni. Elke kamer is een eerbetoon aan een kunstenaar of muzikant – zowel Leuvens talent als internationale grootheden.

Een van de kamers is geïnspireerd en ingericht door Dany Tulkens, de Leuvense beeldhouwer. Een van de meest iconische werken van Tulkens is De Ballon van de Vriendschap. “Rikky heeft de voorbije 40 jaar erg veel betekend voor Leuven, zowel voor het horecalandschap als voor de stad zelf. Rikky heeft zich onafgelaten ingespannen voor een bruisend Leuven, ook al kende hij grote tegenslagen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Voor die jarenlange inzet willen we hem graag bedanken en schenken we hem een kleinere versie van de Ballon van de Vriendschap als blijk van waardering.”

Rikky Evers ziet zijn lange carrière niet als werk: “Het is eerder een uit de hand gelopen hobby. En als je een job doet die je met liefde vervult, dan moet je eigenlijk nooit werken.”

Drijvende kracht
‚Äč
In 1981 – 42 jaar geleden – opende Café De Libertad de deuren in de Muntstraat. Het was de eerste horecarealisatie van Rikky Evers. Enkel jaren later opende hij Samambaïa (ondertussen MusiCafé), het danscafé wat verderop in de Muntstraat. Rikky Evers was tot 2019 ook mede-uitbater van restaurants New Mexico en Kokoon. Hij zette ook de Muntstraat op de kaart als dé horecastraat van Leuven. Al bijna 40 jaar is hij voorzitter van de horecastraat.

Rikky was daarnaast de drijvende kracht achter het culinair event Hapje-Tapje, dat elk jaar 100.000 mensen naar Leuven lokt, richtte Middenstand Groot Leuven, de voorloper van Liefst Leuven, op en nam het initiatief voor De Langste Dag, de grootste stadsbraderie van het land. Hij is eveneens  betrokken bij het tijdschrift Handelen. Rikky Evers is nog steeds bestuurder bij Liefst Leuven, Leuven Handelt, Brabanthal VZW, Horeca Leuven en is voorzitter van Muntstraat vzw.