• by:
  • April 28th, 2022
  • Category:
Europa selecteert Leuven als pioniersstad voor klimaat

Leuven is een van de 100 steden die de Europese Commissie uit 400 steden koos voor de missie ‘100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030’. Met deze missie ondersteunt Europa de gekozen steden met expertise en (financiële) middelen in hun traject naar klimaatneutraliteit tegen 2030. Samen met toonaangevende Europese steden is Leuven geselecteerd.

Europa ziet in Leuven een innovatielabo, een stad die als voorbeeld kan dienen voor andere Europese steden.

Europa selecteert Leuven als pioniersstad voor klimaat

Leuven is een van de 100 steden die de Europese Commissie uit 400 steden koos voor de missie ‘100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030’. Met deze missie ondersteunt Europa de gekozen steden met expertise en (financiële) middelen in hun traject naar klimaatneutraliteit tegen 2030. Samen met toonaangevende Europese steden is Leuven geselecteerd.

“Na onze bekroning tot European Green Leaf en Europese Innovatiehoofdstad is dit opnieuw een grote erkenning voor het Leuvens samenwerkingsmodel en de inspanningen die we doen rond klimaat en innovatie. Europa ziet in Leuven een innovatielabo, een stad die als voorbeeld kan dienen voor andere Europese steden. Hiermee versterken we onze ambitie om van Leuven een van de meest duurzame, vooruitstrevende en welvarende steden van Europa te maken, mét en voor iedereen”, zegt een trotse burgemeester Mohamed Ridouani.

Europese Missie
Geïnspireerd door de Apollo 11-missie om een man op de maan te laten landen, koos Europa ervoor om aan de hand van missiegerichte innovatie concrete oplossingen te bieden voor een van ‘s werelds grootste uitdagingen: de klimaatverandering. De Commissie lanceerde in november een oproep aan steden om zich kandidaat te stellen voor de Europese missie ‘100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030’, gericht op steden met meer dan 50.000 inwoners. Uit bijna 400 steden werd Leuven samen met de Belgische steden Brussel, Antwerpen en La Louvière en onder meer Europese steden als Parijs, Barcelona en Kopenhagen geselecteerd om mee de schouders te zetten onder de urgente en enorme opdracht die Europa onderneemt om klimaatneutraal te worden.

Europa zal de honderd steden ondersteunen met expertise en financiële middelen op hun weg naar klimaatneutraliteit tegen 2030. Vanuit de opgedane ervaringen en lessen van die kopgroep wil men alle overige Europese steden helpen om klimaatneutraal te worden tegen 2050.

Versnelling Leuvense klimaatambities
Door de selectie als pioniersstad wordt Leuven een experimenteer- en innovatiehub en een voorbeeld voor andere Europese steden. “Leuven maakt al jaren werk van een ambitieus klimaatbeleid, waarbij niemand uit de boot mag vallen. Dat onze stad nu verkozen is voor de Europese missie voor klimaatneutrale en slimme steden, biedt de kans om die ambities versneld te realiseren. Onze stad bevindt zich daarmee in de kopgroep van Europese klimaatsteden. We blijven ervan overtuigd dat steden van onder uit een beslissende bijdrage kunnen leveren aan de mondiale strijd tegen de opwarming van onze planeet”, aldus David Dessers, schepen voor klimaat.

De geselecteerde steden zullen in de komende acht jaar alles in het werk stellen voor een toekomstbestendige stad én Europa. Een eerste stap in dit traject is het opstellen van een “Climate City Contract”, met daarin de weg naar versnelde klimaatneutraliteit tegen 2030 en een financieel plan. Dit contract moet tot stand komen door een samenwerking met lokale partners, waarin ieder zijn engagement formeel opneemt. “We gaan nu aan de slag met de Leuvense partners, van overheden, kennisinstellingen, bedrijven en organisaties tot inwoners, om een sterk en gedragen actieplan in te dienen”, zegt Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030. “Deze selectie geeft ons de mogelijkheid om de Roadmap, een wetenschappelijk stappenplan dat we samen met experten opstelden, financieel te onderbouwen en versneld uit te voeren.”

“Door de diverse krachten in Leuven opnieuw te verbinden halen we maximale middelen en ondersteuning naar Leuven, zodat de oplossingen van de toekomst hier vorm krijgen. Ons model van radicale samenwerking en betrokken leiderschap ontgaat ook Europa niet en vormt een blauwdruk voor andere Europese steden”, besluit burgemeester Ridouani.