• by:
  • May 20th, 2022
  • Category:
Recordaantal burenfeestjes op Leuvense Dag van de Buren

Vanavond vieren maar liefst 232 Leuvense straten feest voor de Dag van de buren. Buren overal in Leuven nodigen elkaar uit voor een gezellig samenzijn. Zij zetten de stoelen buiten en de hapjes klaar, laten de kinderen spelen op straat en zorgen voor gezellige muziek. Zo sneuvelt na twee jaar corona dit jaar vlot het deelnemersrecord van 2019.

De betrokkenheid van onze inwoners in hun buurt groeit en er is weer ruimte om elkaar op een spontane manier allemaal beter te leren kennen.

Recordaantal burenfeestjes op Leuvense Dag van de Buren

Vanavond vieren maar liefst 232 Leuvense straten feest voor de Dag van de buren. Buren overal in Leuven nodigen elkaar uit voor een gezellig samenzijn. Zij zetten de stoelen buiten en de hapjes klaar, laten de kinderen spelen op straat en zorgen voor gezellige muziek. Zo sneuvelt na twee jaar corona dit jaar vlot het deelnemersrecord van 2019.

Stad Leuven deelde de voorbije dagen het indrukwekkend aantal van 232 bestelde feestpakketten uit, waarmee ingeschreven buurten feestelijk van start kunnen gaan. “Dat zijn maar liefst 80 straten extra op de teller tegenover de vorige (live) editie van 2019”, vertelt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. Alles samen stuurden  Leuvenaars meer dan 15.000 uitnodigingen aan hun buren en minstens evenveel mensen staan te popelen om samen te klinken op Dag van de Buren. Ze geven zo de sociale samenhang in hun straat nog een extra boost.

Mooie traditie
Wat ooit begon met een tiental burenfeestjes, groeide in 13 jaar tijd uit tot één groot buurtfeest over heel het grondgebied van Leuven. “Iedereen is toe aan een frisse portie gezelligheid en verbinding met de buren”, zegt schepen Verlinden. “De betrokkenheid van onze inwoners in hun buurt groeit en er is weer ruimte om elkaar op een spontane manier allemaal beter te leren kennen.”

Ook nieuwe buren worden niet vergeten. Zo maakt de Zavelwijk van deze dag gebruik om er hun jaarlijkse buurtfeest aan vast te hangen en hun nieuwe tijdelijke buren uit Oekraïne uit te nodigen. En die uitnodiging werd gesmaakt. Tientallen Oekraïnse gezinnen hebben zich ingeschreven en uiten hun dankbaarheid met lekkers uit de Oekraïnse keuken.

Warme buurten
“Daar draait het eigenlijk allemaal om: je welkom voelen. Tijdens de pandemie voelden we de ware betekenis en kracht van een warme buurt”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Zovele buren zijn opgestaan ​​om voor elkaar te zorgen op allerlei creatieve en verbindende manieren: met pakketjes eten, straatmuziek, een helpende hand, een fijne boodschap, applaus en, bovenal, veel vriendelijkheid. Deze kleine daden van solidariteit fleurden een aantal behoorlijk donkere dagen op. Het succes van deze editie van Dag van de buren toont dat de voorbije periode ons alleen maar dichter bij elkaar heeft gebracht en warm heeft gemaakt om er vandaag nog eens gezellig samen in te vliegen”, zegt Bieke Verlinden.

Kom op voor je wijk-projecten
De Zavelwijk is lang niet de enige buurt die mooi gebruik maakt van Dag van de Buren. Er worden vandaag ook enkele Kom op voor je Wijk-projecten in de kijker gezet. Zo zetten de inwoners van de Brusselsestraat enkele prachtige muurschilderingen extra in de verf en wordt het straatmeubilair in de Langekant en Sint-Servatiusstraat eindelijk officieel ingehuldigd na de lange pandemiepauze.

Feestpaketten
“En net zoals vorig jaar kregen we de hulp van het topteam van Alvinnenberg vzw, een woonvoorziening en ondersteuningsdienst voor personen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Zij hebben weer het beste van zichzelf gegeven om het hoge aantal feestpakketten tijdig klaar te zetten voor elke straat die er een heeft besteld”, besluit schepen Verlinden.

In elk feestpakket vinden de buren alvast Oxfam vruchtensap, chips, nootjes en koekjes, een papieren vlaggenlijn en stoepkrijt. Zo kan vandaag het grootste buurtfeest ooit in Leuven van start gaan. Het belooft een spetterende editie te worden! Wijkmanagers, wijkagenten, buurtbemiddelaars en schepen Bieke Verlinden bezoeken vandaag de hele namiddag en avond zo veel mogelijk burenfeestjes om de bewoners te bedanken voor hun initiatief.