• by:
  • April 4th, 2024
  • Category:
Doorbraak voor Leuvens masterplan kinderopvang

Investeringen stad Leuven beloond met Vlaamse subsidies

"Ik ben erg trots dat we als stad gedurfd hebben om zelf de investeringen aan te gaan, anders hadden we vandaag de erkenning en financiering niet kunnen krijgen"

Doorbraak voor Leuvens masterplan kinderopvang

Investeringen stad Leuven beloond met Vlaamse subsidies

Omdat er onvoldoende financiering vanuit Vlaanderen kwam, nam stad Leuven 5 jaar geleden het heft in eigen handen. Om de nood aan betaalbare kinderopvang op te vangen, investeerde ze in een ambitieus masterplan voor de kinderopvang, met 120 extra opvangplaatsen. Op 15 april zal dat plan, met de opening van kinderdagverblijf Lololand, ook volledig gerealiseerd zijn. Vandaag kondigde de Vlaamse overheid extra investeringen in de kinderopvang in Vlaanderen aan. Voor stad Leuven is dit, na jarenlang zelf te investeren, een belangrijke erkenning voor haar gedurfde werk.

In totaal kunnen er in heel Vlaanderen 1.646 plaatsen in de kinderopvang omschakelen naar de hoogste subsidie en dus betaalbaarder worden voor ouders. In Leuven gaat het om 103 plaatsen. 94 van deze opvangplaatsen vallen onder Zorg Leuven, de welzijnsvereniging van stad Leuven. Deze plaatsen werden voorheen zelf gefinancierd door de stad, en krijgen nu dus extra ondersteuning vanuit Vlaanderen. In Leuven verandert dit voor ouders op zich niets, omdat de stad deze plaatsen zelf al aanbood aan inkomensgerelateerde tarieven. Maar voor de stad zelf is dit een belangrijke erkenning van de jarenlange inzet en grote eigen investering in afwachting van de nodige subsidies vanuit de Vlaamse overheid.

“Met Zorg Leuven heeft de stad de afgelopen jaren hard gewerkt aan het realiseren van 120 extra opvangplaatsen via een ‘Masterplan kinderopvang’. Met zware financiële inspanningen hebben we in slechts 5 jaar tijd een ongelooflijke prestatie neergezet. Met het creëren van deze extra, betaalbare plaatsen namen we destijds een groot risico, aangezien er geen subsidies voor in het vooruitzicht waren. We ‘prefinancierden’ deze opvangplaatsen dus voor de Vlaamse overheid. Toch hebben we doorgezet en met succes deze uitdaging aangepakt. De erkenning van de plaatsen eerst met een basissubsidie en nu de omschakeling ervan naar de hoogste subsidie vanuit Vlaanderen, is dan ook een prachtige bekroning van ons harde werk”, reageert Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en voorzitter van Zorg Leuven.

Het Leuvense masterplan kinderopvang zal deze maand volledig gerealiseerd zijn met de opening van het nieuwe kinderdagverblijf Lololand in Kessel-Lo op 15 april.

“Ik ben erg trots dat we als stad gedurfd hebben om zélf de investeringen aan te gaan, anders hadden we vandaag de erkenning en financiering niet kunnen krijgen. Want al lijkt het alsof er voor ouders niets verandert, deze verschuiving maakt een groot verschil voor de begroting van de stad en voor de toekomst van de kinderopvang in Leuven.”

Stad Leuven laat er geen gras over groeien, want er is ook al een nieuw masterplan in de maak voor de vernieuwing en decentralisatie van opvanglocaties. De extra middelen maken dus ruimte vrij om de volgende stappen in de Leuvense kinderopvang mogelijk te maken, zoals meer buurtgericht werken en investeren in de werkkwaliteit voor de medewerkers.