• by:
  • April 7th, 2024
  • Category:
Stad gaat positief in op vraag Vooruit voor meer publieke watertappunten

Er komen zes watertappunten bij op drukbezochte plekken in de stad.

"Wij zijn heel blij dat de stad het belang inziet van extra drinkwatertappunten."

𝗗𝗲 𝘀𝘁𝗮𝗱 𝗿𝗲𝗮𝗴𝗲𝗲𝗿𝘁 𝗽𝗼𝘀𝘁𝗶𝗲𝗳 𝗼𝗽 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿𝘀𝘁𝗲𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗿𝗮𝗵 𝗠𝗼𝗵𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗞𝗵𝗮𝗹𝗶𝗳 𝗲𝗻 𝗛𝗮𝗻𝗻𝗲𝘀 𝗗𝗲 𝗚𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗺 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸𝘄𝗮𝘁𝗲𝗿𝘁𝗮𝗽𝗽𝘂𝗻𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝘇𝗶𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗯𝗮𝗿𝗲 𝗿𝘂𝗶𝗺𝘁𝗲.

Enkele weken geleden organiseerden Jan-Thomas Roefs en Sarah Mohamed Khalif met Samen Jong Voor Leuven een eerste gespreksavond over "Veilig uitgaan in Leuven". Daar pleitten de aanwezige jongeren voor gratis kraantjeswater in het stadscentrum. Daar reageert de stad nu positief op. Op de gemeenteraad van 25 maart stelden Hannes De Geest en Sarah Mohamed Khalif de vraag om meer gratis drinkwatertappunten te installeren in het stadscentrum, op pleinen waar mensen elkaar ontmoeten, toeristen passeren of jongeren samenkomen overdag of in de nacht.  

Concreet stelden Vooruit Leuven de volgende locaties voor:

  • H. Hooverplein

  • Martelarenplein

  • Stadspark St-Donatus

  • Sluispark

  • Grote Markt

  • Oude Markt of omgeving

De stad Leuven zal, naar aanleiding van onze vraag, de installatie van deze tweede reeks drinkwatertappunten nu voorbereiden samen met De Watergroep en de bevoegde schepenen Dirk Vansina en Lalynn Wadera. Intussen is het stadsbestuur al volop bezig met de installatie van een eerste reeks drinkwatertappunten in de openbare ruimte, met name in Park De Bruul in Leuven-centrum (zie foto), Park Bellevue in Kessel-lo, Ymeria in Wijgmaal, Armand Meyswijken Urban Sport Parc in Wilsele, en Sint-Lambertus en Philipssite in Heverlee.

Die kwamen er na de gemeenteraad van 28 augustus 2024, waar gementeraadsvoorzitter voor Vooruit, Hannes De Geest, de vraag stelde naar gratis drinkwaterkraantjes in de openbare ruimte, waar mogelijk gecombineerd met verneveling van water als verfrissing in de zomer.

Wij zijn dan ook heel blij dat de stad het belang inziet van extra drinkwatertappunten. Overdag zorgt gratis kraantjeswater niet alleen voor een levensnoodzakelijke sociale dienstverlening voor dakloze mensen, maar zorgt ze, tijdens een warme zomer, ook voor de nodige verfrissing van haar inwoners en bezoekers. In de nacht kan gratis kraantjeswater bijdragen tot een vermindering van de alcoholconsumptie bij jonge en minder jonge Leuvenaars.