• by:
  • March 29th, 2024
  • Category:
Velodroom krijgt met de ‘Olevodroom’ artistieke opvolger

Het kleurrijke kunstwerk wordt een veelzijdige ontmoetingsplek op de Hertogensite.

"We behouden het levendige karakter van de plek als gemeenschappelijke ruimte waar ontmoeting, recreatie, sport en culturele programma’s samenvloeien"

Velodroom krijgt met de ‘Olevodroom’ artistieke opvolger

Met de ‘Olevodroom’ krijgt de Leuvense Benedenstad een nieuwe culturele blikvanger. Het kleurrijke kunstwerk, dat dienst zal doen als veelzijdige ontmoetingsplek, is de opvolger van de Velodroom op de Hertogensite. Vanaf zaterdag 30 maart is de nieuwe Olevodroom officieel toegankelijk voor het grote publiek.

​Het einde van Velodroom, het begin van Olevodroom. De houten wielerpiste Velodroom die er in 2021 kwam in de aanloop naar het WK wielrennen, werd de afgelopen maanden ontmanteld om plaats te maken voor de nieuwe ontmoetingsplek Olevodroom. Van een houten ovaal naar een kunstwerk met palletrekken, in een opvallend roze kleur. “Wat de Velodroom twee jaar lang heeft gedaan op het perceel van het voormalige Sint-Pietersziekenhuis, zet de Olevodroom nu verder”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. “We behouden het levendige karakter van de plek als gemeenschappelijke ruimte waar ontmoeting, recreatie, sport en culturele programma’s samenvloeien, op een manier die rekening houdt met ​ de buurt. Het openingsfeest op zaterdag 30 maart is meteen het startschot van een nieuw openluchtseizoen vol activiteiten.”

Veelzijdige culturele en urban sportplek
De nieuwe blikvanger op de Hertogensite is in de eerste plaats een ontmoetingsplek en locatie voor allerhande initiatieven ​ en culturele evenementen. Daarnaast is het bij uitstek een Leuvense urban sportplek. “Het kunstwerk is zo ontworpen dat het uitermate geschikt is voor parkour, om te slingeren, te springen en allerhande acrobatische tricks te doen. Daarnaast leggen we de komende weken ook een open dansvloer aan vlak bij het kunstwerk, waar jongeren kunnen komen breaken of hiphop dansen. Zo willen we nieuwe zaadjes planten na het succesvolle Leuvense WK breaking in 2023”, legt schepen van sport Johan Geleyns uit. “In de loop van dit jaar laten we tal van urban sports los in de stad Leuven. Ook op deze plek spelen we met het idee om tijdelijke sportaccommodaties te bouwen, bijvoorbeeld in de vorm van een klein skatepark. Zo wordt dit een fantastische plek voor jongeren om samen in de stad aan sport te doen.”

Een nieuw kunstwerk, een nieuwe naam
De uitvoering van de Olevodroom lag in handen van het Brusselse Decoratelier van kunstenaars Jozef Wouters en Menno Vandevelde, twee uitgeweken Leuvenaars. Op een participatieve manier gingen zij samen met jongeren van de Leuvense jongerenwerkingen Erat, ’t Lampeke en Arktos aan de slag om de Velodroom zorgvuldig af te breken en zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken voor het nieuwe kunstwerk.

De naam van het kunstwerk verwijst naar de jonge Leuvenaar Olivio Versluys – ‘Olijf’, zoals hij door zijn vrienden genoemd wordt, die veertien jaar geleden fataal ten val kwam bij het beklimmen van de universiteitsbibliotheek. “De Olevodroom biedt houvast om te klimmen, te dansen en gezien te worden. Het bouwwerk dragen we op aan de energie van jongeren zoals Olivio, die generatie na generatie op zoek gaan naar ruimte waar ze hun ding kunnen doen”, vertelt kunstenaar Jozef Wouters.

Warmhouder voor podiumkunstenzaal
De transformatie naar de nieuwe Olevodroom werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Varcities, een Europees project rond de stad van de toekomst. De tijdelijke benutting van de voormalige ziekenhuissite kadert bovendien binnen het ontwikkelingsplan van de Leuvense Benedenstad. De Olevodroom houdt de plek van de toekomstige podiumkunstensite nog zeker warm tot eind 2024. Wanneer de bouwwerken daarvoor van start gaan, zal de constructie verhuizen naar een andere locatie.

Meer info
van Velodroom naar Olevodroom | 30CC ​
Openingsfeest Olevodroom

Dit project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst.