• by:
  • November 17th, 2023
  • Category:
Aanleg Leuvense dierenbegraafplaats van start

Vanaf het voorjaar van 2024 kunnen Leuvenaars op de dierenbegraafplaats terecht.

We vinden het heel belangrijk dat er in Leuven een dierenbegraafplaats komt, waar mensen hun huisdier waardig en liefdevol een laatste rustplaats kunnen geven.

Aanleg Leuvense dierenbegraafplaats van start

Stad Leuven is gestart met de aanleg van de eerste Leuvense dierenbegraafplaats, op een groen terrein naast Begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo. Vanaf het voorjaar van 2024 zullen mensen hier terecht kunnen om hun geliefde huisdier een laatste rustplek te geven.

Op een groen terrein naast begraafplaats Diestseveld, in de voormalige boomgaard van het klooster van de Maristen, komt de eerste dierenbegraafplaats van Leuven. De site was tot hiertoe niet toegankelijk voor het publiek. “Wanneer je huisdier overlijdt, brengt dat veel verdriet met zich mee. Je wil je trouwe metgezel graag een waardig afscheid geven”, zegt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens. “Daarom vinden we het heel belangrijk dat er in Leuven een dierenbegraafplaats komt, waar mensen hun huisdier waardig en liefdevol een laatste rustplaats kunnen geven”, vult schepen van welzijn en begraafplaatsen Bieke Verlinden aan.

Veel ruimte voor groen
Zopas is de stad gestart met de aanleg van de dierenbegraafplaats. Bij de aanleg wordt zo veel mogelijk het mooie natuurlijke karakter van de plek bewaard en zo weinig mogelijk verhard. Zo komt er een gemaaid graspad in plaats van verharde paden. De stad zal slechts een deel van het perceel inrichten als dierenbegraafplaats, het grootste deel blijft een natuurlijke, groene zone. “We hebben op onze begraafplaatsen veel aandacht voor het gezond houden en laten floreren van de bodem en het vele groen en dat zal hier niet anders zijn. Het zal een groene, natuurlijke ruimte blijven waar we ook plaats maken voor een kunstwerk”, legt schepen Bieke verlinden uit.

Een dier begraven
De Vlaamse regelgeving staat slechts onder strikte voorwaarden toe om een huisdier te begraven in de eigen tuin. “Maar zelfs als het dier aan de voorwaarden voldoet is dat niet voor iedereen een optie. Denk maar aan bewoners van een appartement of mensen die een woning huren. Sommige baasjes begraven hun huisdier ook liever op een begraafplaats dan in hun tuin. Met dit initiatief maken we een waardig afscheid van een huisdier voor iedereen toegankelijk”, licht schepen Van Oppens toe.

De toekomstige dierenbegraafplaats ligt vlak naast begraafplaats Diestseveld en dat biedt heel wat voordelen. Zo kunnen bezoekers en stadsdiensten de bestaande faciliteiten gebruiken zoals een rouwlokaal, parkeerplek, gereedschap en water. De begraafplaatsen zullen wel visueel en functioneel van elkaar gescheiden blijven, met grote groene bufferzones, net als tussen het terrein en de omliggende woningen.

In het voorjaar van 2024 zal de stad de dierenbegraafplaats officieel openen.