• by:
  • March 2nd, 2020
  • Category:
Toptentoonstelling Dieric Bouts opent in gerestaureerde Sint-Pieterskerk

Vanaf 7 maart 2020 pakt Leuven uit met de toptentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ in de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk.

Deze nieuwe opstelling is echt iets waar de Leuvenaars fier op mogen zijn: we tonen topstukken van wereldklasse uit eigen stad, en dat op een innovatieve en interactieve manier.

Toptentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ opent in gerestaureerde Sint-Pieterskerk

Vanaf 7 maart 2020 pakt Leuven uit met de toptentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ in de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Het project plaatst topwerken van o.a. de Vlaamse Meester Dieric Bouts terug in hun authentieke context en toont ze op een hedendaagse en innovatieve manier.
(foto's: Andy Merregaert, www.lukasweb.be, Karl Bruninx)

De volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk van Leuven vormt de setting van een nieuwe permanente presentatie van Vlaamse topstukken, gecureerd door M Leuven. De blikvangers zijn de twee belangrijkste werken van de Vlaamse Meester Dieric Bouts: ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’. Bouts schilderde de werken 560 jaar geleden speciaal voor de kerk. Hij is overigens de eerste die Jezus en zijn apostelen in de iconische compositie rond de tafel schilderde, 30 jaar voor Leonardo Da Vinci dat deed.

“Dieric Bouts betekent voor Leuven wat Jan Van Eyck betekent voor Gent. Bouts is een van de grote Vlaamse Meesters uit de Renaissance die Leuven op de kaart heeft gezet”, vertelt burgemeester Mohamed Ridouani. “We willen Leuven dan ook wereldwijd presenteren als dé stad van Bouts. Deze nieuwe opstelling is echt iets waar de Leuvenaars fier op mogen zijn: we tonen topstukken van wereldklasse uit eigen stad, en dat op een innovatieve en interactieve manier.”

‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ maakt deel uit van het Vlaamse Meesters-project van Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse Meesters internationaal in de kijker te zetten. Toerisme Vlaanderen investeerde meer dan een half miljoen euro in het Leuvense project. “Dieric Bouts is, samen met Rogier Van der Weyden, Hans Memling en de gebroeders Van Eyck, één van de bekendste Vlaamse Meesters”, aldus Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Dit unieke project, laat de bezoeker niet alleen kennismaken met de topstukken in de Sint-Pieterskerk. Door middel van technologie wordt de bezoeker ook verleid om de stad Leuven, het decor waar Bouts leefde en werkte, te ontdekken.”

Dompel je onder in kunst
Om het verhaal van de kunstschatten van de kerk in hun historische context te vertellen, werkte M bovendien een digitale beleving uit die bezoekers onderdompelt in de 12 highlights in de Sint-Pieterskerk. Voor bezoekers gaat het aanvoelen alsof ze deel uit maken van ‘Het Laatste Avondmaal’ en alsof er water onder hun voeten stroomt bij de kapel van de Fiere Margriet. Schepen van cultuur en toerisme en voorzitster van de raad van bestuur van M Denise Vandevoort legt uit: “Het project toont Leuven op zijn best en raakt de stad in al haar facetten: de schoonheid van de Sint-Pieterskerk en de Vlaamse Meester Dieric Bouts die  echt thuiskomt in Leuven. Het warme onthaal van ‘Zet een bordje bij’ in de aanloop naar de heropening van de kerk was bovendien een mooie illustratie van de gastvrijheid van de Leuvenaars.”

 “De kunstwerken van Bouts zijn net zoals de kerk vrij toegankelijk voor publiek en komen door de nieuwe museale opstelling helemaal tot hun recht”, voegt Peter Bary, algemeen directeur van M, toe. “Niet alleen door de aangepaste verlichting of de uitgebreide restauratie, maar ook door de uitgebreide informatie in Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans. Bezoekers jong en oud worden meegesleept in een totaalervaring. Voor de nieuwsgierigen is er de digitale beleving, liefhebbers kunnen alle details ontdekken door de bezoekersgids en op maat van de jongsten is er een gezinsparcours uitgewerkt voor kinderen van 4 tot 6 jaar en van 6 tot 10 jaar.”

Na meer dan 30 jaar uit de stellingen
De permanente expositie huist in een van de bekendste gebouwen in Leuven: de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt. De gotische kerk onderging een uitgebreide restauratie. “De restauratie nam maar liefst 35 jaar in beslag: er werd 25 jaar aan de buitenkant gewerkt, en daarna nog eens 10 jaar aan de binnenkant”, vertelt schepen van restauraties Dirk Vansina. “Mits goede zorgen, is onze Sint-Pieterskerk de komende 50 jaar restauratie-vrij. Alhoewel, helemaal ‘af’ zal het werk aan zo’n iconisch monument nooit zijn.”

Het belang van de Sint-Pieterskerk, net zoals dat van Dieric Bouts, staat buiten kijf. “De kerk is een rolmodel voor het goed behoud van ons waardevol stadspatrimonium”, zegt schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies. “Zeker omdat de kerk, naast het Groot Begijnhof, het enige Leuvense door UNESCO erkende werelderfgoed is. En het eerste project van het nieuwe kerkenbeleidsplan – een langetermijnvisie rond het (her)gebruik van eredienstgebouwen – dat volledig uitgerold is.”

Buiten de kerkmuren
‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ reikt verder dan de kerkmuren. De digitale beleving en de bezoekersgids nemen bezoekers mee in de geschiedenis en het huidige leven van Leuven en Vlaams-Brabant.

“Onze kunststad Leuven is een top toeristische bestemming in Vlaams-Brabant en een uitgelezen vertrekplaats om al fietsend het Hageland en de Groene Gordel te verkennen. Laat Dieric Bouts je meevoeren door de wandelprovincie!”, aldus Monique Swinnen, gedeputeerde Toerisme Vlaams-Brabant.

Openingsweekend
Op zaterdag 7 en zondag 8 maart opent de Sint-Pieterskerk en ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ feestelijk de deuren. Bezoekers zijn welkom voor het openingsweekend op de Grote Markt en in de Sint-Pieterskerk. Ze kunnen gratis figuurlijke voorproevers krijgen van de digitale beleving, de rondleidingen en het gezinsparcours. Letterlijk voorproeven kan van het Bouts-bier, de Bouts-saucijs, de kaas ‘Pas de Bouts’ en gerechten uit de tijd van Bouts op zaterdagavond 7 maart tijdens het openingsfeest op de Grote Markt. Het eten en het bier geïnspireerd op ‘Het Laatste Avondmaal’ kosten 10 euro. Meer informatie en inschrijven kan op mleuven.be/openingsweekend.


Meer informatie over ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ ontdek je op www.diericbouts.be.