• by:
  • March 19th, 2024
  • Category:
Stoppen met roken lukt beter in groep

Een groepscursus volgen om te stoppen met roken, het loont.

"De rookstopcursus van stad Leuven helpt al heel wat jaren mensen om te stoppen met roken”

Stoppen met roken lukt beter in groep

Een groepscursus volgen om te stoppen met roken, het loont. Op 20 maart ontvangen de deelnemers aan de rookstopcursus van stad Leuven een ex-roker-diploma uit handen van hun tabakoloog Ben Lommelen.

In januari startte in Leuven opnieuw een groepscursus rookstop dankzij een samenwerking tussen de stad, eerstelijnszone Leuven, zorgzaam Leuven en Logo Oost-Brabant. Veertien dapperen schreven zich in en volgden een traject van acht sessies om te stoppen met roken. Ze deden dat onder begeleiding van Ben Lommelen, een erkende tabakoloog.

"De groepsaanpak zorgt ervoor dat de deelnemers uitkijken naar de bijeenkomsten met lotgenoten. Zo is het geen eenzame strijd tegen de sigaret. Na de gezamenlijke rookstop werkt de groep verder aan het omgaan met ontwenningsverschijnselen en het voorkomen van herval. Als tabakoloog stimuleer ik de motivatie en sterktes van de deelnemers om rookvrij te blijven”, vertelt tabakoloog Ben Lommelen. De deelnemers krijgen morgen 20 maart een ex-roker-diploma van hem.

“De rookstopcursus van stad Leuven helpt al heel wat jaren mensen om te stoppen met roken. Het is prachtig om te zien dat ook nu weer bijna alle deelnemers erin geslaagd zijn om te stoppen met roken. Bij wie het toch nog niet lukte, is al een nieuwe stopdag ingepland”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Het blijft echt op elke leeftijd de moeite om te stoppen. Ik wens deze trotse ex-rokers allemaal nog heel veel succes en een gezonde, rookvrije toekomst toe.”

Nieuwe sessies aangekondigd
​Ook in de toekomst zal de stad nog rookstopcursussen organiseren. Meer weten of al inschrijven? Dat kan! Mail naar welzijn@leuven.be of bel naar 016 27 28 72. ​
​De Vlaamse overheid vergoedt grotendeels de deelname aan een rookstopcursus. Een deelnemer betaalt daardoor zelf 48 euro voor de hele cursus. Met een statuut van verhoogde tegemoetkoming, is dat zelfs maar 24 euro.

Buddy Deal
Naast deze actie zet de stad ook op andere manieren in op een rookvrije stad, denk maar aan rookvrije sportclubs en speelpleinen. En in de rookstopmaand mei promoot Leuven ​ de ‘Buddy Deal’ in samenwerking met de Stichting tegen kanker, Logo Oost-Brabant, ELZ Leuven en zorgzaam Leuven.

Zo een 'Buddy Deal' geeft wie niet in groep maar op eigen kracht wil stoppen, een extra duwtje in de rug. Deelnemers gaan de uitdaging aan om gedurende één maand te stoppen met roken. Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van een vriend, familielid of collega. In ruil voor de inspanningen van de Stopper, belooft de Buddy een tegenprestatie. Ze sluiten daarbij een formele 'Buddy Deal' voor één maand van 1 tot en met 31 mei.

Stoppers en hun Buddy kunnen zich voor 1 mei registreren via www.buddydeal.be
​en kunnen zo een starterskit per post ontvangen. Op de website vinden zowel de Stopper als de Buddy ook heel wat informatie en tips om vol te houden en te motiveren.