• by:
  • April 2nd, 2020
  • Category:
Stad Leuven verzamelde al 200 computers en tablets maar zoekt er nog meer

Nu iedereen thuis moet blijven, is de computer, smartphone of tablet ons venster op de wereld. Voor bewoners van woonzorgcentra, oudere alleenstaanden of kinderen in gezinnen die leven in armoede is een computer geen evidentie.

We verzamelen via Leuven Helpt nog bruikbare computers voor Leuvenaars die er geen hebben.

Stad Leuven verzamelde al 200 computers en tablets maar zoekt er nog meer

Nu iedereen thuis moet blijven, is de computer, smartphone of tablet ons venster op de wereld. Voor bewoners van woonzorgcentra, oudere alleenstaanden of kinderen in gezinnen die leven in armoede is een computer geen evidentie. Zij missen zo deels de link met de stad en de bredere samenleving want met deze toestellen en het internet blijven we in contact met collega’s, grootouders, buren, klasgenoten, enzovoort. “Daarom verzamelen we via Leuven Helpt nog bruikbare computers voor Leuvenaars die er geen hebben. We zijn enorm blij met de 200 computers die er na één week al zijn. Maar we kunnen er nog meer gebruiken”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Eén verzamelpunt in basisschool De Ark 3

"Een groot aantal gaat naar gezinnen met enkel kinderen in de lagere school. We houden er rekening mee dat de scholen nog niet open zullen zijn na de paasvakantie. Met een computer kunnen zij op hetzelfde tempo als de klasgenoten mee de lessen volgen en oefeningen maken en geraken ze niet achterop. Zo zijn we een goede aanvulling op het Vlaamse Digital For Youth project dat zich richt op jongeren in het secundair onderwijs”, aldus schepen Wadera. 

De oproep aan Leuvenaars en bedrijven om nog bruikbare toestellen te schenken is een succes. “Enkele bedrijven zijn onmiddellijk in actie geschoten. Ze brachten hun laptops naar het verzamelpunt dat de stad samen met de scholen heeft ingericht in basisschool De Ark 3 op de Martelarenlaan”, vertelt schepen Wadera. “Heel snel hebben ICT-coördinatoren uit meerdere scholen en beschikbaar stadspersoneel zich geëngageerd. Zij ontvangen op deze centrale locatie de toestellen en maken ze gebruiksklaar. Intussen boden ook al studenten van de lerarenopleiding ICT enkele vrijwilligers zich aan om te helpen. Het is zo fijn om al dat engagement en  samenwerking te zien. En we gaan hier veel van elkaar leren.” 

Wat gebeurt er met de computers?

Bedrijven dienen hun toestellen in, de ploeg in de Ark doet de rest. Zij poetsen ze, verwijderen alle gegevens en configureren ze opnieuw. Eens ze gebruiksklaar zijn, komen leerkrachten of organisaties met nauwe banden met gezinnen zoals bijvoorbeeld buurtwerkingen of Vormingplus ze ophalen. Zij verdelen ze verder naar de gezinnen. Juf Stasha is alvast enthousiast “Ik breng deze computer nu naar een gezin dat nog maar enkele maanden in Leuven woont. De kinderen zijn heel leergierig. Ze gaan heel blij zijn dat zij vanaf nu ook verder kunnen gaan dan de bundel die we uitdeelden. Vanaf nu kunnen zij ook oefenen op het platform Bingel, informatie opzoeken en kunnen zij meedoen aan de online ontmoetingssessies die de leerkracht organiseert.”

Laptops van bedrijven en Leuvenaars nog steeds meer dan welkom

Bedrijven en Leuvenaars die thuis een of meerdere computers hebben van maximum 5 jaar oud kunnen die nog altijd schenken. Dat kan door zich aan te melden op leuven.be/leuvenhelpt. Medewerkers nemen dan contact voor concrete afspraken. Ze zelf binnenbrengen kan ook alle weekdagen tussen 10 en 16 uur, in basisschool De Ark 3 (Martelarenlaan 313, Kessel-lo).