• by:
  • March 14th, 2024
  • Category:
Stad Leuven neemt tegen zomer ondernemershuis &station in gebruik

Een plek waar ondernemers, internationals en talent terecht kunnen voor al hun vragen.

"Toekomstige ondernemers moeten maar één adres onthouden voor hun vragen: Bondgenotenlaan 103. De verschillende diensten en partners kunnen naar elkaar en hun partners doorverwijzen"

Stad Leuven neemt tegen zomer ondernemershuis &station in gebruik

De stad Leuven heeft gisteren haar plannen voor het vroegere Belfiuskantoor aan de Bondgenotenlaan bekendgemaakt.

Tegen de zomer opent de stad hier &station: een huis waar ondernemers, internationals en talent terecht kunnen voor al hun vragen. Je vindt er ook de Leuvense ondernemerswerkingen Leuven MindGate, LE(J)ON en India House Leuven. Daarnaast neemt de stedelijke expatwerking International House Leuven er zijn intrek. Op de gelijkvloerse verdieping komt een pop-up ruimte voor innovatieve starters. ​ ​ ​ ​

Ter gelegenheid van FTI and&, het Leuvense innovatie- en technologiefestival van zaterdag 16 tot en met woensdag 20 maart, maakte de stad Leuven gisteravond de plannen voor het eerste Leuvense ondernemershuis &station officieel bekend. Jonge of gevestigde ondernemers én internationaal ondernemerstalent kunnen er terecht voor een één op één afspraak, evenementen en/of voor het huren van de pop-up.

“Ondernemers zullen hier op één plek alle partners vinden die hen op weg zetten en verdere verbindingen in de stad leggen. Ze moeten maar één adres onthouden voor hun vragen: Bondgenotenlaan 103. De verschillende diensten en partners kunnen naar elkaar en hun partners doorverwijzen”, zegt schepen van economie Lalynn Wadera. “We geven het huis de naam &station, wat verwijst naar de ligging en naar de verbinding die centraal staat. Voor ondernemers is er één halte, op een boogscheut van het station. Het zijn de partners die zich met elkaar verbinden om hen optimaal en op maat verder te helpen.”

Ondersteuning op maat
Het voormalige Belfiuskantoor op de Bondgenotenlaan, dat de stad Leuven vorig jaar met ondersteuning van VLAIO aankocht, wordt als ondernemershuis &station vanaf de zomer een kruispunt voor tal van initiatieven. “Deze ondernemershub wordt in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor zowel startende als ervaren ondernemers. Zo voorzien we heel wat ruimte voor vergaderingen en activiteiten. Ook kleine events zullen mogelijk zijn. Op de benedenverdieping komt er een pop-upruimte voor innovatieve starters. Dit pand geeft ondernemen in Leuven een duidelijk gezicht”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “Als stad brengen we hier onze ondernemerswerking onder: iedereen met ondernemersambities zal hier terecht kunnen voor persoonlijk advies van onze horeca- en handelsadviseurs. En internationaal talent dat vragen heeft over wonen en werken in Leuven, is welkom bij de stedelijke expatswerking International House.”

Perfect complementaire partners
Nog voor de zomer nemen de stad en Leuvense partners die zich inzetten voor ondernemers hun intrek in het pand. “Het fijne is dat ze perfect complementair aan elkaar zijn, waardoor elke ondernemer met elk type vraag wel een antwoord kan vinden op deze ene centrale plek”, klinkt het bij de partners.

“Studenten met vragen omtrent ondernemerschap of ondernemers op zoek naar inspiratie kunnen in &station terecht bij LE(J)ON”, vertelt Jan Paesen, managing director van Leuven MindGate. “Diezelfde toegankelijkheid en ondersteuning bieden we hier ook met Leuven MindGate voor innovatieve spelers. Kortom, in &station brengen we alle lokale expertise op het vlak van ondernemen samen op één locatie. Van hieruit wil de stad zo veel mogelijk ondernemers, internationals en talent ondersteunen en de kracht van ondernemerschap en verbinding uitdragen.”