• by:
  • March 15th, 2024
  • Category:
Leuvense jongeren presenteren hun toekomstvisie tijdens Future Fusion

Tien jonge Leuvenaars presenteren hun kijk op werken in de toekomst en de jobs van morgen.

"De toekomst behoort toe aan de jonge generatie. Het stadhuis is de plaats bij uitstek om samen met Leuvenaars, bezoekers en experts onze stad vorm te geven”

Leuvense jongeren presenteren hun toekomstvisie tijdens Future Fusion

Het historische stadhuis van Leuven, een icoon van bijna 600 jaar oud en het kloppend hart van onze stad, blijft een broeinest van ideeën en visies voor de toekomst.

Tijdens Future Fusion op zaterdag 16 maart presenteren tien jonge ambitieuze Leuvenaars er hun kijk op werken in de toekomst en de jobs van morgen met een modeshow, kunst- en architectuurinstallaties en breakdance-acts.

“De toekomst behoort toe aan de jonge generatie”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester van stad Leuven. “Het stadhuis is de plaats bij uitstek om samen met Leuvenaars, bezoekers en experts onze stad vorm te geven. We willen jongeren aanmoedigen om te reflecteren over hun Leuven en hun toekomst, door gezamenlijk te werken, te debatteren en te experimenteren. Deze visie sluit aan bij de latere invulling van het stadhuis als een open en democratisch huis waar de geschiedenis en toekomst van de stad verkend kunnen worden. Op deze manier ontdekken jonge Leuvenaars hoe ze actief kunnen bijdragen aan de toekomst van onze stad.”

Programma
Gedurende vijf maanden namen tien Leuvenaars tussen 17 en 27 jaar deel aan een uitwisselingstraject in de studio, een pop-up ontmoetingsruimte in het stadhuis. Daar werden ze uitgedaagd door ervaren experts om een beeld over de toekomst van jobs en de jobs van de toekomst te schetsen. Het resultaat van dit traject is te zien tijdens Future Fusion, als onderdeel van FTI and& Leuven, een vijfdaags innovatie- en technologiefestival.

Het programma van Future Fusion start om 13 uur met een modeshow gevolgd door kunst- en architectuurinstallaties en breakdance-acts in het stadhuis, terwijl er op de Grote Markt vanaf 19 uur hiphopoptredens te zien zijn.

Gespreksdag toekomstgerichte leer- en werkomgevingen
Aanvullend op Future Fusion, is er op maandag 18 maart een presentatie en debat over toekomstgerichte leer- en werkomgevingen. “Geïnspireerd door andere voorbeelden, verkennen we samen hoe elk talent een plaats kan krijgen in de stad. Hoe zorgen we ervoor dat in de toekomst iedereen levenslang kan leren, ook buiten de onderwijsmuren. Wat ons vooral nieuwsgierig maakt is hoe we daarop kunnen inspelen door publieke ruimte en werkruimte anders in te richten, of hoe we met ander leiderschap kansen scheppen”, weet schepen van economie en onderwijs Lalynn Wadera. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven om samen met andere vernieuwers uit Leuven, Vlaanderen en het ​ buitenland na te denken en in gesprek te gaan over nieuwe leer- en werkomgevingen. ​ Dat kan onder meer met Floating University Berlin, Timelab uit Gent en het Huis van de Toekomst uit Rotterdam.

Het volledige programma kan terugvinden op leuven.be/toekomstgericht-leren-werken.