• by:
  • October 12th, 2022
  • Category:
Stad Leuven helpt burgers energie besparen met gratis infosessies

Om Leuvenaars te helpen met het besparen van energie organiseert de stad in samenwerking met ECoOB, Dialoog, Fluvius, De Ruimtevaart en EnergieID dit najaar gratis infosessies.

We staan klaar om op vragen te antwoorden en samen zoveel als mogelijk oplossingen te helpen zoeken.

Stad Leuven helpt burgers energie besparen met gratis infosessies

Stad Leuven helpt burgers energie besparen met gratis infosessies
Om Leuvenaars te helpen met het besparen van energie organiseert de stad in samenwerking met ECoOB, Dialoog, Fluvius, De Ruimtevaart en EnergieID dit najaar gratis infosessies. Die focussen zowel op besparingen op korte termijn als op ingrepen op langere termijn die het energieverbruik verlagen en verduurzamen.

Met gerichte vragen of voor persoonlijk advies kunnen Leuvenaars terecht bij het energieloket van de stad en de energiedeskundigen van OCMW Leuven.

“We doen er alles aan om Leuvenaars te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Het is belangrijk dat we correcte en objectieve informatie aanreiken waarmee zij makkelijk aan de slag kunnen, zowel op korte als op lange termijn. We organiseren jaarlijks zulke infosessies. Deze keer leggen we een extra focus op quick wins, kleine simpele maatregelen die nu al kunnen helpen om je energieverbruik te doen dalen”, zegt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. “Alle infosessies zijn gratis, sommige vinden online plaats andere fysiek. We hopen zo zoveel mogelijk Leuvenaars te kunnen bereiken.”

Leer je energieverbruik kennen
Tijdens de eerste sessies op 19 oktober en 3 november lichten de stad en EnergieID uitgebreid de gratis monitoring tool ‘Energie ID’ toe. Met de tool kan je je energieverbruik monitoren en verminderen. “Dankzij de tool krijg je een reëel beeld van je eigen energieverbruik. We zijn er van overtuigd dat dit het vertrekpunt is om bewuster te verbruiken en gericht energiebesparende maatregelen te nemen”, vertelt schepen Dessers. De eerste sessie, op 19 oktober, vindt online plaats. Hierin wordt een toelichting gegeven over hoe je de tool best kan gebruiken. De tweede sessie, op 3 november, vindt live plaats. De energieconsulenten van de stad en de experts van EnergieID zullen aanwezig zijn om persoonlijk advies te geven en je op weg te helpen.

Energie besparen op korte termijn
Daarnaast organiseert de stad samen met De Ruimtevaart een infosessie over quick wins op 8 november. De Ruimtevaart geeft concrete, simpele en goedkope tips die nu al voor een daling van je energiefactuur kunnen zorgen. De energieconsulenten van stad Leuven zullen daarnaast focussen op de energiefactuur. Vragen als ‘Waar bestaat die juist uit?’, ‘Hoe kan je energiecontracten vergelijken?’ en ‘Is het nodig om over te stappen naar een ander contract?’ zullen tijdens deze sessie beantwoord worden.

Ingrepen op langere termijn
Daarnaast is het belangrijk om op lange termijn over je energieverbruik na te denken en investeringen te overwegen. Aangezien de vraag naar zonnepanelen de laatste maanden enorm gestegen is, organiseert de stad samen met energiecoöperatie ECoOB meerdere (live) infosessies over zonnepanelen. Tijdens deze sessies helpen zij je op weg en beantwoorden ze jouw vragen over zonne-installaties, of andere vragen rond energie-efficiëntie en besparing of alternatieve energiebronnen. Je kan voor deze sessie aansluiten in centrum Leuven (28 november) of in een van de deelgemeenten (5, 8 en 12 december). Naast de sessies over zonnepanelen geeft ECoOB in samenwerking met Dialoog op 14 november meer info over hoe je energiezuinig kan verwarmen met een warmtepomp, hoe het werkt en welke verschillende opties er zijn.

Net zoals vorige jaren organiseert de stad samen met Fluvius enkele online sessies over hoe je je woning verder energiezuinig kan maken. Tijdens deze sessies kom je meer te weten over energiezuinig ventileren en het isoleren van dak, ramen en muren.

De infosessies zijn gratis maar inschrijven is wel verplicht.

Persoonlijk advies
Wie gerichte vragen heeft of persoonlijk advies wenst over energiezuinig wonen of bouwen, kan ook terecht bij het energieloket van de stad. Je kan een afspraak maken om langs te komen aan het loket of een videogesprek aanvragen.

Ook de energiedeskundigen van OCMW Leuven staan klaar met hulp en advies. Bij hen kun je ook terecht als je problemen hebt om je energiefactuur te betalen.

“Het is heel belangrijk dat mensen nagaan of ze in aanmerking komen voor verhoogde tegemoetkoming bij hun mutualiteit. Op die manier hebben ze recht op het sociaal tarief voor energie”, legt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, uit. “Wie het moeilijk heeft om de facturen te betalen, kan bij OCMW Leuven terecht om samen te bekijken waar men misschien nog recht op heeft en welke ondersteuning er mogelijk is. We staan klaar om op vragen te antwoorden en samen zoveel als mogelijk oplossingen te helpen zoeken”, zegt schepen Verlinden.

De energiedeskundigen van OCMW Leuven organiseren bovendien van 14 tot 18 november een energieweek, waarbij ze de hele week beschikbaar zijn voor alle vragen over energie. Op 14, 15 en 16 november zijn ook de energiesnoeiers van De Ruimtevaart aanwezig in het welzijnsbureau Vesalius. Zij geven tips om makkelijk en snel energie te besparen en helpen je om de meest voordelige energieleverancier te kiezen. Je kan de energiedeskundigen van OCMW bereiken ​