• by:
  • March 15th, 2023
  • Category:
Stad Leuven en uitzendsector organiseren jobbeurs voor Oekraïense vluchtelingen

In samenwerking met opleidingsexpert voor de uitzendsector Travi organiseerde de stad Leuven vandaag een jobdag voor Oekraïners, de tweede al dit voorjaar. Een zestigtal vluchtelingen werd via infosessies en sollicitatiegesprekken op weg geholpen naar een job op de uitzendmarkt.

Een zestigtal vluchtelingen werd via infosessies en sollicitatiegesprekken op weg geholpen naar een job op de uitzendmarkt.

Stad Leuven en uitzendsector organiseren jobbeurs voor Oekraïense vluchtelingen

Stad Leuven en uitzendsector organiseren jobbeurs voor Oekraïense vluchtelingen
In samenwerking met opleidingsexpert voor de uitzendsector Travi organiseerde de stad Leuven vandaag een jobdag voor Oekraïners, de tweede al dit voorjaar. Een zestigtal vluchtelingen werd via infosessies en sollicitatiegesprekken op weg geholpen naar een job op de uitzendmarkt.

Samen met partners zoals VDAB en het Agentschap Integratie en Inburgering heeft de stad Leuven al veel anderstalige nieuwkomers in de stad op weg geholpen naar een opleiding of een job. Sinds vorig jaar verblijven heel wat Oekraïense vluchtelingen in Leuven. Diverse sectoren hebben intussen een aanbod voor hen om hen via een infomarkt toe te leiden. Na een succesvolle eerste jobdag eind januari organiseerde de stad vandaag, in samenwerking met Travi, een tweede jobdag voor Oekraïners.

“De oorlog in Oekraïne woedt een dik jaar na de Russische inval nog volop en er is voorlopig geen zicht op beterschap. Oekraïense vluchtelingen hebben het idee van een snelle terugkeer moeten loslaten, en velen van hen voelen dat de tijd rijp is om stappen te zetten naar werk. Dat is een uitdaging in een land waar je de arbeidsmarkt niet kent. In ons onthaalhuis De Nomade krijgen we veel vragen naar wat hulp en begeleiding in die zoektocht. Via de jobdag ontdekken zij waar en hoe ze met hun talenten aan de slag kunnen in Leuven, ontmoeten ze werkgevers en kunnen ze zelfs meteen solliciteren”, vertelt schepen van diversiteit Lalynn Wadera.

Specifieke jobdates
De jobdag vond plaats in De Nomade in Kessel-Lo, het Leuvense onthaalhuis voor nieuwkomers. De sollicitanten kregen de nodige info rond werken in de uitzendsector en konden zich meteen aanmelden voor meerdere vacante jobs bij zes deelnemende interimkantoren.

Vincent Vandenameele, directeur van Travi, blikt tevreden terug op de jobdag. “We merken dat er heel wat talent zit tussen de Oekraïense kandidaten. De uitzendsector kan hen helpen om snel een job te vinden. Daarom hebben we het initiatief genomen om specifieke jobdates met bijhorende workshops aan te bieden. Tussen november 2022 en maart 2023 hebben we al 15 jobdates voor 982 Oekraïense werkzoekenden georganiseerd. We leggen er uit hoe uitzendarbeid werkt. Vooraf krijgen ze ook een online sessie over de opmaak van een cv. Drijvende kracht achter dat project is de Oekraïense Maryna Yaroshevych, die Travi heeft aangeworven met de steun van de Vlaamse Regering. Daarnaast biedt Travi job- en taalcoaching of technische opleidingen aan om de kansen op een job te vergroten.”

Informeren en motiveren
Tot en met januari 2024 vallen Oekraïense vluchtelingen in ons land nog onder een statuut van tijdelijke bescherming. Ze moeten verplicht een cursus Nederlands als tweede taal volgen, maar zijn niet verplicht om zich in te schrijven bij de VDAB. “We zetten er daarom op in om hen te informeren over de bestaande mogelijkheden en te motiveren in de richting van VDAB en werk. Deze nieuwkomers willen eerst info en schrijven zich pas later in. Ook de taal is een moeilijke horde. Via gezamenlijke intakes, pre-screening en infomomenten als deze, waar ze in contact komen met werkgevers, kunnen we hier op inspelen”, zegt schepen van werk Johan Geleyns.

Opvolging cruciaal
In december vonden in Leuven een aantal sectorale infodagen plaats in samenwerking met VDAB. Ook zijn er sinds begin dit jaar verschillende workshops rond werkcultuur, solliciteren en werken in ons land. In het najaar komt er een ‘social profit salon’ rond werken in de zorg voor anderstaligen, waar ook de Leuvense Oekraïners een specifieke doelgroep zijn. Dit event organiseert de stad Leuven samen met Vivo en Diverscity.

“Voor al deze acties is een goeie opvolging cruciaal. Het is belangrijk om te kijken wat werkt en wat niet. We merken in ieder geval een hele grote motivatie op bij deze mensen, een motivatie die voelbaar blijft groeien. En zien ook een verhoogd aantal inschrijvingen bij de VDAB, dankzij onze jobdagen en onze andere Leuvense initiatieven”, aldus schepen Geleyns. “Daarnaast kijken we sinds kort binnen de stad zelf of we vacatures hebben die voor Oekraïners interessant zijn. De stad heeft veel ervaring met het tewerkstellen van mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt via uiteenlopende werkvormen en stages. We zijn er trots op om de Oekraïners de juiste kansen te kunnen bieden om hun dromen waar te maken.”