• by:
  • December 22nd, 2021
  • Category:
Noodopvang tijdens extra week kerstvakantie vangt 304 kinderen op

Maandag ging de extra week kerstvakantie van start, en daarmee ook de noodopvang van de stad voor gezinnen die onmogelijk zelf opvang konden vinden. Meer dan 300 kinderen werden ingeschreven.

We zijn blij dat er dankzij de enorme inspanning van alle medewerkers een opvangplekje gevonden is voor de in totaal 304 kinderen

Noodopvang tijdens extra week kerstvakantie vangt 304 kinderen op

Maandag ging de extra week kerstvakantie van start, en daarmee ook de noodopvang van de stad voor gezinnen die onmogelijk zelf opvang konden vinden. Meer dan 300 kinderen werden ingeschreven. “Dat is een pak meer dan verwacht”, zeggen schepenen Bieke Verlinden en Lalynn Wadera. “Maar we zijn blij dat er dankzij de enorme inspanning van alle medewerkers een opvangplekje gevonden is voor de in totaal 304 kinderen.”

De extra week kerstvakantie zal hopelijk de nodige rust brengen in de scholen en de dalende lijn die is ingezet in de besmettingen helpen bestendigen. Maar voor heel wat ouders was het niet eenvoudig om opvang voor hun kinderen te regelen. Voor hen voorziet de stad deze week in noodopvang.

De opvang van de stad is, net als bij vorige sluitingen van de scholen, aanvullend voor wie geen andere oplossing heeft. “We laten niemand in de kou staan. Gezinnen die niet in aanmerking komen voor ander opvangaanbod, ouders in essentiële beroepen en kwetsbare gezinnen konden deze week een beroep doen op de noodopvang van de stad. Alles samen maken maar liefst 304 kinderen van dat aanbod gebruik”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

De noodopvang die de stad organiseert, vindt plaats in de lokalen van SKLO en de Parkschool van GO! Scholengemeenschap Huis11 aan de Geldenaaksebaan.  Door de vele inschrijvingen moest er, om alles zo  coronaveilig en aangenaam mogelijk te laten verlopen,  ook uitgeweken worden naar extra ruimtes aan de Broossite en Sportoase.  “25 begeleiders van de stedelijke kinderopvangdienst KinderKuren en andere externe animatoren zorgen er voor leuke en boeiende activiteiten en leiden de noodopvang in goede banen”, legt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden uit. “De kinderen doen alle activiteiten in vaste groepjes van 20 kinderen, met telkens twee begeleiders. Tijdens de voor- en na-opvang en middagpauzes spelen ze buiten”, vult schepen van onderwijs Lalynn Wadera aan. “Zo gebeurt de organisatie volgens de geldende veiligheidsregels en kunnen ouders met een gerust hart hun kindje langsbrengen.” De medewerkers staan klaar voor de kinderen van 7 uur ’s morgens tot 18.30 uur ’s avonds. Elk team van twee begeleiders staat garant voor een mix van fijne en uitdagende activiteiten binnen en buiten. En externen geven er af en toe interessante workshops voor de kinderen.

“Het is een enorme krachttoer geweest om voor 304 kindjes een opvangplek te creëren en hier op zo’n korte tijd zo’n kwaliteitsvolle, uitdagende en leuke kinderopvang te organiseren. We willen dan ook iedereen nadrukkelijk bedanken voor hun inzet”, besluiten schepenen Verlinden en Wadera.

Inschrijven voor de noodopvang is niet meer mogelijk. De inschrijvingen verliepen vorige week via de scholen.