• by:
  • June 14th, 2023
  • Category:
Leuven verkozen als gaststad voor World Transplant Games in 2027

De Wereld Transplantatie Spelen of World Transplant Games, het internationaal multisportevenement voor getransplanteerden en levende donoren, komen in juli 2027 naar Leuven. Stad Leuven, UZ Leuven, Transplantoux – met de ondersteuning van IM Associates -, KU Leuven en het Leuven Convention Bureau sloegen de handen in elkaar om de Wereld Transplantatie Spelen in 2027 naar Leuven te halen. De Spelen zijn een eerbetoon aan de donoren en hun families en promoten via sport het belang van orgaandonatie.

Deze Spelen staan symbool voor de inclusieve stad die we zijn.

Leuven verkozen als gaststad voor World Transplant Games in 2027

Leuven verkozen als gaststad voor World Transplant Games in 2027
De Wereld Transplantatie Spelen of World Transplant Games, het internationaal multisportevenement voor getransplanteerden en levende donoren, komen in juli 2027 naar Leuven. Stad Leuven, UZ Leuven, Transplantoux – met de ondersteuning van IM Associates -, KU Leuven en het Leuven Convention Bureau sloegen de handen in elkaar om de Wereld Transplantatie Spelen in 2027 naar Leuven te halen. De Spelen zijn een eerbetoon aan de donoren en hun families en promoten via sport het belang van orgaandonatie. De Spelen worden om de twee jaar georganiseerd. In 2025 vinden ze plaats in het Duitse Dresden, twee jaar later is Leuven gaststad.

Vorig jaar werd een kandidatuur ingediend om de Spelen in 2025 te organiseren, maar die organisatie werd aan de Duitse stad Dresden toegekend. Omdat de World Transplant Games Federation (WTGF) sterk onder de indruk was van de Leuvense kandidatuur, koos de federatie alsnog voor Leuven om de volgende Spelen in 2027 te organiseren. QUOTE voorzitter WTGF

"Voor het eerst vinden de World Transplant Games plaats in België, en we zijn trots om opnieuw een sportevenement van wereldniveau te verwelkomen in onze stad," zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Deze Spelen staan symbool voor de inclusieve stad die we zijn. In Leuven maken we het voor iedereen mogelijk om te sporten en te bewegen, ongeacht je afkomst of fysieke conditie. Want beweging en sport zijn essentieel voor een gezond leven. Daarnaast plaatsen we het belang van orgaandonatie in de kijker en geven we getransplanteerden een inspirerend vooruitzicht op wat mogelijk is. Samen met de organisatiepartners, de inwoners van Leuven, de atleten en hun vrienden en familie, zullen we er een schitterende en sportieve bijeenkomst van maken.”

Transplantoux

Met UZ Leuven, KU Leuven en Transplantoux zijn in Leuven drie belangrijke spelers aanwezig rond transplantaties en de ondersteuning van getransplanteerden. Voeg daar nog aan toe dat Leuven een echte sportstad is en het wordt meteen duidelijk waarom de Spelen toegekend werden aan de hoofdstad van Vlaams-Brabant.

“De Spelen sluiten perfect aan bij de waarden van Transplantoux: getransplanteerden samenbrengen en motiveren om te bewegen, te sporten en gezond te leven om het welslagen na transplantatie verder te verbeteren. Bewegen als medicijn als het ware.”, zegt prof. dr. Diethard Monbaliu, transplantatiechirurg bij UZ Leuven en voorzitter van Transplantoux, de draaiende motor achter de kandidatuur. “Transplantoux en de stad Leuven delen, net zoals de World Transplant Games Federation (WTGF), dezelfde passie en ambitie: zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen. Samen! Zo vaak en zo gezond mogelijk bewegen, om te blijven groeien en verbonden te blijven. We willen de leuzes van Transplantoux – connected for life – en de leuze van de Spelen – moving forward together – omzetten in de praktijk.”

Liz Schick, voorzitter van de World Transplant Games Federation, kent Transplantoux goed. “Zelf onderging ik 25 jaar geleden een transplantatie en leerde ik Transplantoux in de jaren nadien kennen. De organisatie levert fantastisch werk door mensen te verenigen die geïnteresseerd of actief zijn in onderzoek naar fysieke activiteit en transplantatie, en getransplanteerden. Zowel ik persoonlijk als de voltallige federatie kijken al enorm uit naar Leuven 2027!”

Positief verhaal

Ook schepen van sport Johan Geleyns is opgetogen over de komst van de Spelen. “Na het WK wielrennen in 2021, het WK Breaking dat eind september plaatsvindt en het WK Gravel in 2024 mag Leuven zich opnieuw opmaken voor een nieuw sportevent met internationale allure. Daar kijken we nu al reikhalzend naar uit. Getransplanteerden zijn mensen die bergen verzetten in hun leven. Hun inzet en het belang van een sportief leven willen we samen met getransplanteerde atleten uit de hele wereld vieren in 2027. We zijn als stad Leuven trots en vereerd om deel uit te mogen maken van dit inspirerende verhaal. Samen maken we er een onvergetelijke editie van.”

Omdat in Leuven niet alle nodige sportvoorzieningen aanwezig zijn, moet voor sommige sporten uitgeweken worden naar andere steden en gemeentes. Zo zal het golfen plaatsvinden in Tielt-Winge en het zwemmen in Louvain-la-Neuve.

Bovendien kan dankzij de Spelen een positief verhaal naar buiten gebracht worden over transplantaties. “Het kan de voordelen van transplantaties in beeld brengen en families van donoren tonen welk positief effect de donatie teweeg heeft gebracht”, zegt prof. dr. Dimitri Mikhalske als voorzitter van de Belgian Transplantation Society (BTS). “Daarnaast kunnen de Spelen er mee voor zorgen dat het aantal donoren in ons land verder stijgt.”

Rector Luc Sels van KU Leuven kijkt al uit naar de Spelen. “De World Transplant Games combineren de aandacht voor het belang van orgaantransplantaties met stevige sportieve ambities, iets waar we als KU Leuven graag mee onze schouders onder zetten. Dat doen we samen met ons universitair ziekenhuis, dat een belangrijke voortrekkersrol speelt inzake transplantaties, zowel op Belgisch en Europees vlak.”

Ook UZ Leuven reageert verheugd op het nieuws. Hoofdarts prof. dr. Gert Van Assche: “Jaarlijks voeren wij meer dan 300 orgaantransplantaties uit. Dat maakt UZ Leuven het grootste transplantatiecentrum in België en één van de leidende centra in Europa. We helpen graag mee om deze Spelen onvergetelijk te maken en kijken ernaar uit om iedereen welkom te heten in Leuven.”

Leuven verkozen als gaststad voor World Transplant Games in 2027
Leuven verkozen als gaststad voor World Transplant Games in 2027