• by:
  • January 12th, 2021
  • Category:
Leuven presenteert eerste editie boekenfestival ‘Druk in Leuven’

Boekenliefhebbers stippen best nu al het tweede weekend van mei met rood aan in de agenda. Van 6 tot en met 9 mei zal in de binnenstad de eerste editie van ‘Druk in Leuven’ plaatsvinden.

Er zijn er veel die de titel claimen, maar Leuven is écht dé boekenstad van Vlaanderen. Nergens vind je meer boekenwinkels, uitgeverijen, auteurs en literaire performers bij elkaar dan hier.

Leuven presenteert eerste editie boekenfestival ‘Druk in Leuven’

Boekenliefhebbers stippen best nu al het tweede weekend van mei met rood aan in de agenda. Van 6 tot en met 9 mei zal in de binnenstad de eerste editie van ‘Druk in Leuven’ plaatsvinden: een boekenfestival dat het boek en Leuven als dé boekenstad van Vlaanderen in de kijker zal zetten. Op een dertigtal locaties ontwikkelt de stad samen met KU Leuven, Leuven Leest en de Leuvense boekhandels en uitgeverijen een programma dat heel wat geïnteresseerden naar Leuven zal lokken.

Dé boekenstad van Vlaanderen
“Er zijn er veel die de titel claimen, maar Leuven is écht dé boekenstad van Vlaanderen. Nergens vind je meer boekenwinkels, uitgeverijen, auteurs en literaire performers bij elkaar dan hier. Dat mag wel wat harder in de verf gezet worden”, vindt schepen van cultuur, toerisme en evenementen Denise Vandevoort. “De uitwerking van dit nieuwe festival ligt in de lijn van het versterken van de identiteit van Leuven en haar imago als baanbrekende, slimme en jonge stad. Het uitgebreide boekenaanbod - van strips en graphic novels, over dichtbundels en literaire romans tot kookboeken en wetenschappelijk werk - wordt omkaderd met een stevig cultureel programma met literaire lezingen, signeersessies, performances… Op de wetenschappelijke publicaties leg ik graag extra de nadruk: Leuven staat hier al om geboekstaafd sinds de tijden van Erasmus. Het spreekt voor zich dat de KU Leuven een belangrijke partner is.”

De vele Leuvense boekhandels zetten allen de deuren wagenwijd open en op bijzondere locaties, verspreid over de stad en de Vaartkom, komen er extra verkooppunten voor tal van Belgische uitgeverijen. Daarnaast presenteert ‘Druk in Leuven’ een stevig literair programma met een keur aan bekende namen. Er worden vooral Belgische auteurs uitgenodigd, maar er zal ook ruimte zijn voor internationale schrijvers die via livestreaming en ontmoetingen via internet in gesprek gaan met het publiek. Door de spreiding over heel de binnenstad in Leuven wil de organisatie niet alleen literatuur promoten bij de Leuvenaar, we willen ook een specifieke sfeer creëren voor de talrijke bezoekers van Leuven. De spreiding laat bovendien toe om het festival op een coronaveilige manier te organiseren.

Perfecte match tussen cultuur en handel
Zowel de culturele als de economische sector hebben het moeilijk in deze coronatijden. Het festival wil beide sectoren een hart onder de riem steken en de mogelijkheid bieden om terug op te starten. “‘Druk in Leuven’ laat ons ook toe om een belangrijke ondersteuning te geven aan de lokale handel en horeca”, legt schepen Geleyns uit. “Bezoekers combineren vaak verschillende activiteiten in de stad, en dat zal bij het boekenfestival niet anders zijn. Zo kan je een signeersessies of een lezing meepikken, tussendoor iets gaan drinken, een winkel of boekhandel binnenstappen, om de dag af te sluiten met een etentje of een voorstelling in de schouwburg. Op die manier vullen cultuur en handel elkaar prachtig aan.”

Accent op wetenschappelijke uitgaves
“In een universiteitsstad als Leuven vind je enorm veel academische en wetenschappelijke uitgevers”, legt Bart Raymaekers, vicerector Humane Wetenschappen, Kunst, Cultuur en Erfgoed aan KU Leuven, uit. “Sowieso dragen wij als universiteit literatuur een warm hart toe. Zo mochten we dit jaar Saskia De Coster als onze allereerste writer-in-residence verwelkomen. Met haar hulp hebben we onder andere online leesclubs opgezet om studenten en personeelsleden in deze moeilijke tijden samen te brengen. Literatuur verbindt en geeft moed. Voor ‘Druk in Leuven’ zal Saskia De Coster eveneens een literaire avond cureren.” Aan KU Leuven lopen er heel wat boekenkenners en bibliofielen rond. “Onze experten zullen lezingen geven en aanschuiven tijdens panelgesprekken. We steken onze hand uit naar de Leuvens lezers”, besluit Raymaekers.

Praktisch
‘Druk in Leuven’ vindt plaats van 6 tot 9 mei 2021 op een dertigtal locaties in de Leuvense binnenstad.