• by:
  • October 27th, 2022
  • Category:
Gratis prentenboek voor 320 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen

Lezen en toegang tot boeken is voor veel kinderen nog steeds niet vanzelfsprekend. De Leuvense boekhandel ‘De Kleine Johannes’ ging voor het zesde jaar op rij nog een stapje verder in de grote boekhandelsactie Geef Een Prentenboek Cadeau. Met opnieuw een goed resultaat: 320 kinderen krijgen een prentenboek cadeau dankzij een mooie samenwerking met de organisaties aangesloten bij Huis van het Kind Leuven.

Samen in een boek kijken maakt ook de band tussen ouders en kinderen sterker en geeft kinderen meer zelfvertrouwen.

Gratis prentenboek voor 320 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen

Gratis prentenboek voor 320 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen
Lezen en toegang tot boeken is voor veel kinderen nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom ging in april in Vlaanderen en Nederland de grote boekhandelsactie Geef Een Prentenboek Cadeau van start.

Meer dan 1.000 boekhandels en hun filialen in Nederland en Vlaanderen boden het populaire kinderboek ‘Ik zou wel een kindje lusten’ aan voor 2,5 euro. Met deze nieuwe actie wilden de organisatoren het boek bereikbaar maken voor de kinderen die minder gemakkelijk in aanraking komen met boeken. De Leuvense boekhandel ‘De Kleine Johannes’ ging voor het zesde jaar op rij nog een stapje verder, met opnieuw een goed resultaat: 320 kinderen krijgen een prentenboek cadeau dankzij een mooie samenwerking met de organisaties aangesloten bij Huis van het Kind Leuven.

Een inspirerend voorbeeld over de grenzen heen
Luc Vander Velpen, eigenaar van De Kleine Johannes, legt uit: “Ook aan een lagere prijs is het voor heel wat gezinnen niet vanzelfsprekend om onze boekhandel binnen te stappen. Daarom stelden we vanaf de eerste editie van deze actie voor dat iedereen die het boek voor zichzelf kocht in De Kleine Johannes, ook een exemplaar schonk aan een kind uit een kwetsbaar gezin. Ook dit keer deden we een beroep op de expertise van onze buren van het Huis van het Kind Leuven.”

Zij duidden 9 partnerorganisaties aan die werken met kinderen uit kwetsbare gezinnen in Leuven. Door die samenwerking werd de actie opnieuw een gigantisch succes en worden 300 exemplaren van het prentenboek ‘Ik zou wel een kindje lusten’ verdeeld via de volgende sociale organisaties: gezinswerking Wijland (de RuimteVaart), gezins- en kinderwerking Fabota (Buurtwerk ’t Lampeke), Wigwam (gezinswerking), Koala (gezinswerking Casablanca en gezinswerking Sint-Maartensdal), kinderwerkingen Kettekeet, Kettebende, Ketteland en Kette-Lo (stad Leuven), Home Start Domo vzw (gezinswerking aan huis), gezinswerking Unelma (SAAMO).

“Bij deze prentenboeken voegen we voor wat oudere kinderen ook nog 20 exemplaren van de klassieker “Het Dagboek van Anne Frank” toe. Dat brengt het totaal van de schenkactie op 320 boeken. Het is hartverwarmend elk jaar opnieuw vast te stellen hoe enthousiast onze klanten dit project steunen. Meer dan de helft van wie een boek kocht voor zichzelf, schonk ook minstens één exemplaar aan een kwetsbaar kind”, vertelt eigenaar Luc Vander Velpen.

Voor Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, is de hartverwarmende boekenactie een mooi voorbeeld van hoe ook commerciële organisaties in Leuven een steentje kunnen bijdragen aan het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen in onze stad: “Voorlezen en lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert je taalvaardigheid en fantasie en geeft je nieuwe taal om jezelf uit te drukken en helpt kinderen om empathie op te bouwen doordat ze zich inleven in allerlei personages. Samen in een boek kijken maakt ook de band tussen ouders en kinderen sterker en geeft kinderen meer zelfvertrouwen. Ik kan de succesvolle samenwerking met ons Leuvense Huis van het Kind dan ook alleen maar toejuichen.”