• by:
  • September 24th, 2020
  • Category:
Europese Commissie kroont Leuven tot Innovatiehoofdstad van Europa

De prestigieuze award van de Europese Commissie beloont de stad die innovatie het best inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren.

Door de vele diverse krachten in onze stad telkens opnieuw te verbinden krijgen de oplossingen van morgen hier eerst vorm.

Europese Commissie kroont Leuven tot Innovatiehoofdstad van Europa

Leuven mag zich voortaan Europese Hoofdstad van Innovatie noemen. De prestigieuze award van de Europese Commissie beloont de stad die innovatie het best inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Naast de titel zelf ontvangt Leuven 1 miljoen euro. “Ons innovatiemodel gaat verder dan technologische vooruitgang. Samen met inwoners, organisaties, bedrijven en kennisinstellingen werken we elke dag aan een betere toekomst, voor Leuven en ver daarbuiten. Die manier van diepgaande samenwerking wordt nu bekroond door Europa. Door de vele diverse krachten in onze stad telkens opnieuw te verbinden krijgen de oplossingen van morgen hier eerst vorm. Het is onze opdracht om het voortouw te nemen op weg naar een rechtvaardige, duurzame en welvarende toekomst, met én voor iedereen,” zegt een trotse burgemeester Mohamed Ridouani.

Leuven is de zesde Europese en enige Belgische stad die de titel van Innovatiehoofdstad (‘European Capital of Innovation’) mag dragen en haalde het in de finale van steden als Wenen, Valencia en Milaan. Daarmee voegt de stad zich bij een select kringetje van steden waartoe ook Barcelona, Amsterdam en Parijs behoren. 

Burgemeester Mohamed Ridouani mocht donderdag de award – waar 1 miljoen euro aan vasthangt - virtueel in ontvangst nemen tijdens de Europese Research & Innovation Days. De iCapital-jury koos unaniem voor Leuven als Innovatiehoofdstad. De Europese Commissie loofde de manier waarop Leuven inspirerende bestuursmodellen opzet waarin inwoners, bedrijven, organisaties en kennisinstellingen geëngageerd mee de toekomst vorm geven.

Innovatie =  missie + samenwerking + creativiteit

Mohamed Ridouani, burgemeester van de Stad Leuven: “Dit is een erkenning voor iedereen die zich engageert voor onze stad. De iCapital-award is een symbool van hoop op een betere gemeenschappelijke toekomst, zeker in deze uitdagende tijden. Het is onze opdracht om het voortouw te nemen op weg naar een rechtvaardige, duurzame en welvarende toekomst. ‘Innovate for the better and for all’ is ons motto.”

Ook tijdens de coronacrisis pionierde Leuven met krachtige samenwerkingen, die meteen een tastbare impact hadden. Zo lanceerde de stad als eerste enkele dagen na het begin van de crisis het platform Leuven Helpt, waarbij mensen die hulp nodig hadden in contact gebracht werden met hulpvaardige vrijwilligers. Meer dan 300 andere steden en gemeenten in binnen- en buitenland namen in de weken erna het platform over. 

Ondertussen loopt het wereldbefaamde Rega-instituut voorop in de wereldwijde zoektocht naar een coronavaccin, zoals het instituut al met succes deed voor een vaccin tegen zika en polio. 

Uniek samenwerkingsmodel

Stad Leuven diende samen met Leuven 2030 en Leuven MindGate een dossier in bij de Europese Commissie voor de European Capital of Innovation-award. In Leuven 2030 bundelen meer dan 600 overheden, kennisinstellingen, bedrijven, organisaties én inwoners de krachten om de stad klimaatneutraal te maken. 

Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030: “Leuven is helder in haar strategie: steevast structureel en wetenschappelijk onderbouwd, stadsbreed samenwerken vanuit een gedeelde missie om een versnelde, sociaal rechtvaardige klimaattransitie te realiseren en zo te kiezen voor de best mogelijke toekomst. Samen stelden we een unieke en breed gedragen Roadmap op, met alle grote partners in de stad. Dat wetenschappelijk onderbouwde en becijferd plan brengt focus in de keuzes die we te maken hebben als samenleving en stippelt de weg uit naar een klimaatneutraal Leuven. Het unieke en structurele samenwerkingsmodel van Leuven 2030 versnelt de transitie naar een aantrekkelijk, veerkrachtig en duurzaam Leuven."

“Het Leuvense samenwerkingsmodel zet een turbo op de innovatie in deze stad", voegt Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate, toe. “Onze topinstellingen zoals KU Leuven en UC Leuven-Limburg, UZ Leuven, imec, Materialise en vele anderen scoren al jaren zeer hoog op internationale rankings, maar zij kunnen de maatschappelijke uitdagingen die op ons afkomen niet alleen oplossen. Dat gebeurt door de gebundelde verbeeldingskracht en creativiteit van onze inwoners, bedrijven en kennisinstellingen.”

Leuven is een stadslabo voor de toekomst

Burgemeester Ridouani wil het Leuvense model zoveel mogelijk versterken en heeft de ambitie om een City Transformation Academy op te richten, een stadslabo voor de toekomst.

“Leuven is een toekomstlabo voor Europa. De oplossingen voor de toekomst grijpen hier eerst plaats en worden hier uitgetest. We zijn een stad met studenten, onderzoekers, ondernemers en inwoners van 163 verschillende nationaliteiten. Door die diverse krachten in Leuven telkens opnieuw te verbinden krijgen de oplossingen van de toekomst hier vorm. Ons model van radicale samenwerking en betrokken leiderschap kan een blauwdruk zijn voor andere Europese steden”, besluit Ridouani.