• by:
  • June 21st, 2022
  • Category:
Een muur vol toekomstdromen

De grijze schoolgevels van GO! Atheneum De Ring werden omgetoverd tot een inspirerende ontmoetingsplek met muurschilderingen en gevelbankjes.

Met ‘Kom op voor je wijk’ wil Leuven haar inwoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan met hun straat of wijk en meer ontmoeting mogelijk maken.

Een muur vol toekomstdromen

Kom op voor je wijk-project feestelijk ingehuldigd
In Leuven werd opnieuw een hartverwarmend Kom op voor je wijk-project feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. De grijze schoolgevels van GO! Atheneum De Ring werden omgetoverd tot een inspirerende ontmoetingsplek met muurschilderingen en gevelbankjes.

“Met ‘Kom op voor je wijk’ wil Leuven haar inwoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan met hun straat of wijk en meer ontmoeting mogelijk maken”, aldus Bieke Verlinden, schepen van zorg en wijkwerking.

Het GO! Atheneum De Ring in Leuven had een grote grijze gevel waar ze graag iets mee wilden doen. Toen ze bij stad Leuven Kom op voor je wijk ontdekten, lieten ze deze kans niet liggen. Ze staken de koppen bij elkaar met buurtbewoners van oa. de Mussenbuurt, waar ook al verschillende Kom op voor je wijk-projecten zijn zoals extra groen, muurschildering en een boekentil - en de vlakbij gelegen Hulpgevangenis om de invulling van dit project te bepalen. En het resultaat mag er zijn: een prachtige muurschildering met bijbehorende citaten geschilderd door bekende mural artist Dzia, gevelbankjes, extra groen en boekentillen tillen Leuven hier weer tot een hoger niveau.

Schoolmuren in een nieuw jasje
Na brainstormsessies van de school en de verschillende partners werden de vele gedachten, ideeën, uitspraken en boodschappen samengegoten tot een project in meerdere delen, waarbij de schoolmuren in een nieuw jasje werden gestoken.

Om te beginnen kwam er een indrukwekkende muurschildering aan de gevel aan de kant van de Justus Lipsiusstraat. Het kunstwerk kwam tot stand met inbreng van de buurt, en inspirerende citaten over de toekomst ondersteunen de tekening.

Op de Tiensevest zijn gevelbankjes aangebracht op de schoolmuur. Daar kunnen buurtbewoners en voorbijgangers nu verpozen tegen een groene gevel. “Zo is Leuven weer een nieuwe ontmoetingsplaats rijker”, zegt schepen Verlinden.  

Boodschap van hoop
Met deze muurschildering wil GO! Atheneum De Ring een boodschap van hoop verkondigen. Aan de ene kant hoop op verandering voor de bewoners in de Hulpgevangenis, die uitkijken op deze gevel, aan de andere kant hoop op een mooie toekomst die nog alle kanten uit kan voor hun leerlingen. Ook ouders, buren en toevallige passanten wil de school graag een warm gevoel geven met deze prachtige schildering en de gezellige gevelbanken. 

“Vanuit alle hoeken hoor ik hoeveel impact de citaten hebben op voorbijgangers. De teksten komen binnen, ze zetten mensen aan het denken, ze geven inspiratie. Dat is ook exact wat de school, de buurt en de Hulpgevangenis met dit project willen bereiken. We mogen trots zijn op het resultaat, dat de verwachtingen zelfs nog heeft overtroffen!”, zegt schepen Bieke Verlinden. “De citaten hebben ook mij even doen stilstaan bij de rat race van het leven. Ik raad iedereen aan om dit nieuwe straatkunstwerk te komen ontdekken en zich te laten verwonderen door het verhaal dat erachter schuilt.”