• by:
  • December 14th, 2020
  • Category:
200 Leuvense straten staken lichtjes aan voor Wereldlichtjesdag

Wie gisterenavond door Leuven wandelde, kon een bijzonder lichtritueel meemaken. In 200 straten staken de buren ‘s avonds kaarsjes aan voor Wereldlichtjesdag.

Op Wereldlichtjesdag herdenken we wereldwijd overleden kinderen met een kaarsje

200 Leuvense straten staken lichtjes aan voor Wereldlichtjesdag

Wie gisterenavond door Leuven wandelde, kon een bijzonder lichtritueel meemaken. In 200 straten staken de buren ‘s avonds kaarsjes aan voor Wereldlichtjesdag, de wereldwijde herdenkingsdag voor overleden kinderen. De kaarsenpakketten waren een initiatief van de stad, die zo een wolk van lichtjes wilde laten opflakkeren als steun voor ouders en ter herinnering aan alle kinderen die gemist worden.

De traditionele nocturne op de Stadsbegraafplaats voor Wereldlichtjesdag, die ieder jaar enkele honderden bezoekers trekt, kon deze winter niet doorgaan. Daarom zocht de stad Leuven een alternatieve manier om steun en troost te betuigen aan wie een kindje verloor. 

Bijzonder lichtritueel
“Op Wereldlichtjesdag herdenken we wereldwijd overleden kinderen met een kaarsje”, vertelt schepen van zorg en welzijn en begraafplaatsen Bieke Verlinden. “Dit jaar moesten we het anders aanpakken. Om toch onze steun en troost aan elkaar te betuigen, wilden we deze warme traditie graag naar de buurt brengen. We boden kaarsenpakketten aan. Leuvenaars konden die online aanvragen om op Wereldlichtjesdag samen de hele straat te laten oplichten en zo, van thuis uit, deel te nemen aan dit bijzondere lichtritueel.”

De actie was een overweldigend succes: maar liefst 200 Leuvense straten schreven zich in en lieten gisteravond een kilometers lang lint van licht uitrollen doorheen Leuven en alle deelgemeenten. Ook de stad zelf maakte licht: zoals ieder jaar plaatste het stadspersoneel op ieder kindergraf, op alle begraafplaatsen, een kaarsje ter herdenking en stak honderden lichtjes aan op de Sterretjestuin aan. Dat aansteken van de lichtjes kon je ‘s avonds ook online volgen in een filmpje op www.leuven.be/wereldlichtjesdag

Warme stad
“Wanneer iemand in de buurt een kindje verliest, is het als buurtbewoners niet altijd eenvoudig om de juiste woorden te vinden of te weten hoe je troost kan bieden. Een lichtje aansteken als teken van herinnering is dan een eeuwenoud gebaar, een symbool van gedeeld verlies en steun. De enorme respons op deze actie die we voor het eerst organiseren, toont eens te meer wat een warme stad Leuven is: mensen hebben aandacht voor elkaar en willen elkaar een hart onder de riem steken. En zo brandden er gisteren niet enkel lichtjes op de begraafplaatsen, maar ook in tweehonderd straten van onze stad”, besluit schepen Bieke Verlinden.