• by:
  • March 1st, 2024
  • Category:
Stad Leuven zet vrijwilligerswerk in de kijker

In 2023 zette 20,6 procent van de Leuvenaars zich regelmatig in als vrijwilliger.

"We zijn als stad erg dankbaar dat zoveel Leuvenaars zich op die manier inzetten”

Stad Leuven zet vrijwilligerswerk in de kijker

Tijdens de Week van De Vrijwilliger, van 2 tot 10 maart, bedankt stad Leuven de vele Leuvense vrijwilligers. Met allerlei acties zet de stad zowel de vrijwilliger zelf als het belang en de meerwaarde van hun werk voor onze samenleving in de verf.

“In 2023 zette 20,6 procent van de Leuvenaars zich regelmatig in als vrijwilliger. Dat is het hoogste aantal van alle centrumsteden. We zijn als stad erg dankbaar dat zoveel Leuvenaars zich op die manier inzetten, in heel uiteenlopende organisaties en verenigingen op vlak van vrije tijd, cultuur, sport, jeugd, duurzaamheid, zorg en gezondheid”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn.

“Belangeloos iets voor een ander doen: dat is het cement van onze samenleving. Vrijwilligers zijn voor veel organisaties en verenigingen onmisbaar, maar vaak ook onzichtbaar. Mensen staan niet altijd stil bij wat zij allemaal mogelijk maken. Veel van wat onze stad zo levendig, aantrekkelijk en zorgzaam maakt zou gewoonweg niet bestaan zonder het werk van duizenden vrijwilligers,” gaat schepen Verlinden verder.

Kleur in de stad ​
De stad maakt daarom vrijwilligers deze week zichtbaar. Organisaties en verenigingen die vrijwilligers inzetten, konden promotiemateriaal bestellen om vrijwilligerswerk zichtbaar te maken in het straatbeeld. Zo verspreidde de stad raamstickers met de slogan “Hier kleuren vrijwilligers onze stad”.

Met deze raamsticker op hun locatie kunnen organisaties hun huidige vrijwilligers erkennen en waarderen voor hun inzet, en tegelijk laten weten aan leden, deelnemers en bezoekers dat deze krachten in hun werking onmisbaar zijn. Bovendien maken ze zo ook hun vrijwilligerswerking bekend bij mogelijke nieuwe kandidaten.

Ook organisaties en verenigingen zonder eigen locatie kunnen meedoen. De stad bezorgde hen affiches die medewerkers thuis aan hun eigen raam kunnen ophangen, met de slogan “Als vrijwilliger geef ik kleur aan onze stad. Kleur jij mee?”. 112 organisaties en verenigingen vroegen deze raamstickers en/of affiches aan.

“De stad maakte ook een filmpje. Daarmee laten we zien hoe dof en saai onze stad zou zijn zonder de vrijwilligers. Met de hulp van Alvinnenberg, jeugdbeweging Bazart Leuven en Chiefs Inline Hockey Club Leuven tonen we dat vrijwilligers vrije tijd en sociale organisaties kleur geven”, zegt schepen Bieke Verlinden.

Merci!
“Het hele jaar door, maar zeker tijdens deze feestweek, zijn woorden van dank voor onze duizenden Leuvense vrijwilligers meer dan verdiend”, zegt Bieke Verlinden. Daarom konden Leuvense organisaties de afgelopen weken ook bedankkaartjes bestellen bij de stad om hun vrijwilligers te prijzen voor hun massale warme inzet, dag in dag uit. Heel wat verenigingen, van eigen stadsdiensten tot Leuvense sportclubs, kinderdagverblijven, culturele en jeugdverenigingen en welzijnsorganisaties, gingen op het aanbod in. “Vorig jaar werden 4.500 bedankkaartjes verstuurd, dit jaar zijn het er maar liefst 6.221”, vertelt schepen Verlinden. ​

Teambuilding
​Deze week is ook het uitgelezen moment om in te zetten op een fijne groepssfeer binnen een vrijwilligersploeg. Niet elke organisatie of vereniging heeft daar echter budget voor. Daarom organiseerde de stad een winactie: ‘Win een teambuilding met je ploeg’. Deze actie was gericht op organisaties of verenigingen die volledig of voornamelijk draaien op de inzet van vrijwilligers. Drie winnaars werden uitgeloot: Teach the Teachers vzw, sportclub TTC Meerdaal Leuven en erfgoedorganisatie Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee. Zij wonnen een teambuilding bij De Aanstokerij of M Leuven.

Infopunt ​
Je kan elke eerste dinsdag van de maand, tussen 15 en 17 uur, terecht bij het Infopunt Vrijwilligerswerk in het Loket van de Bib Tweebronnen. Een medewerker geeft antwoord op al je vragen, zoals over verzekeringen en voorwaarden, en overloopt de vele mogelijkheden die er zijn in Leuven, aansluitend bij jouw interesses. Wie liever online door het aanbod van vrijwilligerswerk in Leuven grasduint, kan ook altijd terecht op het platform van stad Leuven, www.leuven.be/vrijwilligerswerk.

Naast het maandelijkse Infopunt in de Bib Tweebronnen kunnen mensen tijdens de Week van de Vrijwilliger ook éénmalig terecht in de verschillende filialen in de deelgemeenten: in de Bib Heverlee (donderdag 7 maart, tussen 15.30 en 18 uur), in Wilsele (dinsdag 12 maart, tussen 15.30 en 18 uur) en in Kessel-Lo (donderdag 14 maart, tussen 15.30 en 18 uur). Een kleine expo in de filialen, licht in ook alvast enkele vacatures uit de buurt uit.