• by:
  • February 5th, 2020
  • Category:
Stad Leuven viert drie jaar UiTPAS

Op 27 januari 2017 werd de eerste Leuvense UiTPAS uitgereikt aan toenmalig burgemeester Louis Tobback. Exact drie jaar na de lancering klokt Leuven af op 15.597 passen.

Iedereen heeft immers recht op een mooie glimlach.

Stad Leuven viert drie jaar UiTPAS

Op 27 januari 2017 werd de eerste Leuvense UiTPAS uitgereikt aan toenmalig burgemeester Louis Tobback. Exact drie jaar na de lancering klokt Leuven af op 15.597 passen. “Dat zijn mooie cijfers”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “En die hebben we te danken aan alle UiTPASpartners, zoals bijvoorbeeld Buurtwerk ’t Lampeke.”

“Even herhalen voor wie de UiTPAS nog niet kent. De UiTPAS is een voordelen- en kortingskaart om deelname aan het vrijetijdsleven te stimuleren. Met de UiTPAS spaar je bijvoorbeeld een korting bij 30CC, een pintje in Het Depot, een gratis zwembeurt … bij elkaar. Mensen met een kansenstatuut hebben bovendien recht op 80% korting op hun toegangsticket bij een UiTPASpartner”, aldus Denise Vandevoort. “En dat vinden we natuurlijk het allerbelangrijkst: mensen op een onzichtbare manier een duwtje in de rug geven om iets te ondernemen in de vrije tijd. De cijfers liegen er immers niet om: wie actief deelneemt aan cultuur en vrije tijd, wint op alle vlakken. Je laadt je batterijen op, je verbreedt je netwerk, of, doorprikt een sociaal isolement. Bovendien leer je in veel gevallen iets nieuws, waardoor je als persoon kan groeien. Kortom: je eigenwaarde verhoogt bij iedere participatie. Vrije tijd is geen luxeproduct, maar een grondrecht en dus een belangrijke beleidsdoelstelling hier bij ons in Leuven.”

Verdubbeling aantal UiTPASpartners
Leuven heeft ondertussen 90 UiTPASpartners, dat is net geen verdubbeling tegenover vorig jaar. Samen coveren zij een groot deel van het Leuvens vrijetijdsaanbod, zowel op cultureel als sportief vlak. Het afgelopen jaar is dan ook intensief ingezet op de aansluiting van sportverenigingen met enkele mooie voordelen als resultaat. Mensen met een kansenstatuut kunnen een abonnement bij OHL kopen met 80% korting; 40 punten kan eenieder meer ruilen voor een duikinitiatie bij de Flippers … het zijn slechts twee van veel voorbeelden. Schepen van sport Johan Geleyns is dan ook een tevreden man: “Sport is voor iedereen. Het is voor ons als stad belangrijk dat alle Leuvenaars kunnen sporten en betrokken worden in het verenigingsleven, ook zij die het financieel moeilijker hebben. Om hen die kans te bieden, werd in 2019 de sportbon afgeschaft en vervangen door UiTPAS. Momenteel kunnen UiTPAS-houders met kansentarief zich al bij meer dan 30 zwem-, voetbal, dans- en andere sportclubs inschrijven aan een voordelig tarief. Het is vanzelfsprekend dat we dit aanbod nog zoveel mogelijk willen uitbreiden in de komende maanden en jaren.”

En er is meer. “Leuven draagt het label ‘Kindvriendelijke stad’”, vertelt schepen van jeugd Dirk Vansina. “Het is voor ons van belang dat ook elk kind dezelfde kansen krijgt om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Kinderen en jongeren kunnen hun UiTPAS gebruiken om deel te nemen aan verschillende activiteiten van de jeugddienst. Ze sparen punten op de speelpleinen, in de immens populaire Winterspeeltuin en bij SpeurLeuven – dat zijn vier gloednieuwe interactieve kinderwandelingen van de jeugddienst. Hun punten ruilen ze voor een voordeel naar hun keuze en op hun maat.”

UiTPASpartner 2019
“De succesformule van UiTPAS zit ‘m in de samenwerking: we gaan aan de slag met een sterk merk dat op vele plekken in Vlaanderen weerklinkt dankzij het UiTnetwerk, zoeken dagelijks met de lokale UiTPASpartners naar aantrekkelijke acties en voordelen en slaan de handen in elkaar met de stedelijke buurtcentra en de twee verenigingen waar armen het woord nemen”, aan het woord is kersvers UiTPAScoördinator Mathilde Vriens. “Vooral die laatsten steken veel tijd en energie in UiTPAS, en dat geldt in het bijzonder voor buurtwerk ’t Lampeke uit de Ridderbuurt. Zonder hen zouden we in Leuven niet staan waar we nu staan.”

Getuige daarvan is ook Marijke, die vaak langskomt in ’t Lampeke: "Uit mezelf ga ik niet gemakkelijk naar een voorstelling, maar met de 80 % korting en de uitleg van 't Lampeke lukt dit me wel!"

“Uiteraard zit inzetten op mensen in armoede en sociale uitsluiting ingebakken in het DNA van ’t Lampeke, toch heeft de jury – met leden uit de sociale- en vrijetijdssector - het idee dat ze met hun inzet voor UiTPAS hun werking ver overstijgen. Om die reden werden ze dan ook unaniem tot UiTPASpartner 2019 uitgeroepen. UiTPAS wordt 3 jaar, en dat viert Leuven met een trofee voor ’t Lampeke, als blijk van waardering voor hun niet aflatende inspanning om ‘iedereen UiT in Leuven’ te krijgen”, besluit Denise Vandevoort.

UiTPAS Leuven in cijfers
In totaal zijn er 15.597 Leuvense UiTPASSEN in omloop, 10.589 daarvan worden gebruikt door mensen in armoede. De stad betaalde daartoe in 2019 € 64.081 terug aan de UiTPASpartners (cijfer 31 oktober 2019).

Samen spaarden de UiTPASSERS al 179.002 punten bij elkaar. 54.244 daarvan werden omgeruild voor voordelen. De meest populaire voordelen zijn: € 1 korting bij 30CC, 2 drankjetons bij Het Depot, een gratis zwembeurt in het stedelijk zwembad, een croque monsieur in de Winterspeeltuin of 2 cinematickets voor de prijs van 1 bij Cinema ZED.

Leuven is een van de 47 Vlaamse steden/gemeenten die een UiTPAS aanbiedt en voorlopig nog de enigste in Vlaams-Brabant.