• by:
  • August 25th, 2023
  • Category:
Stad geeft toelage aan Leuvenaars en verenigingen om de Aziatische hoornaar te bestrijden

Vanaf 1 september voorziet Stad Leuven een toelage voor elk nest dat op Leuvens grondgebied verdelgd wordt.

Naast de financiƫle tussenkomst, zetten we ook in op sensibiliseren en informeren via onze stadskanalen.

Stad geeft toelage aan Leuvenaars en verenigingen om de Aziatische hoornaar te bestrijden

Stad geeft toelage aan Leuvenaars en verenigingen om de Aziatische hoornaar te bestrijden
Om de opmars van de Aziatische hoornaar tegen te gaan, voorziet de stad Leuven vanaf 1 september een toelage voor elk nest dat op Leuvens grondgebied verdelgd wordt. Zo wil de stad helpen om deze invasieve wespensoort, die een bedreiging vormt voor het ecosysteem en de biodiversiteit, mee te bestrijden.

Na een vraag op de gemeenteraad in juni over de bestrijding van de Aziatische hoornaar, geeft de stad een toelage van maximaal 80 euro waar je beroep op kunt doen als je een nest op Leuvens grondgebied laat verdelgen. “Zo willen we bijdragen aan de bestrijding van de exotische wespensoort en houden we het financieel laagdrempelig voor onze inwoners en verenigingen,” zegt Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven. “De brandweer heeft vorig jaar 10 nesten verdelgd in Leuven en dat aantal zit in stijgende lijn.”

“Naast de financiële tussenkomst, zetten we ook in op sensibiliseren en informeren via onze stadskanalen. Hoe onderscheid je een gewone wesp van een Aziatische hoornaar, waar kan je een nest melden… We hebben daarnaast contact met lokale imkers om na te gaan hoe de stad nog verdere ondersteuning kan bieden in de zoektocht naar nesten”, zegt burgemeester Ridouani.

De burgemeester pleit ook voor een gecoördineerde aanpak vanuit de Vlaamse overheid. “De hoornaars houden geen rekening met stadsgrenzen. Naast die centrale benadering wordt het Vlaams Bijeninstituut best blijvend versterkt omdat zij de expertise hebben en ondersteunend kunnen werken voor de brandweer, imkers en overheden. In afwachting daarvan hebben we alvast voor de toelage gezorgd”, aldus de burgemeester.

Alle informatie en het aanvraagformulier voor de toelage vind je vanaf begin september terug op de website van de stad.

Het toelagereglement komt op de gemeenteraad van maandag 28 augustus.