• by:
  • September 30th, 2022
  • Category:
Onthaalhuis ‘De Nomade’ viert haar tweede verjaardag

Gezelligheid troef in het Heuvelhofpark in Kessel-Lo, want het onthaalhuis voor nieuwkomers De Nomade vierde er haar tweede verjaardag met een buurtfeest. Nieuwkomers, buurtbewoners en partners kwamen samen, leerden elkaar beter kennen en genoten van animatie, muziek en een hapje en drankje. 

Nieuwkomers kunnen hier op een laagdrempelige manier hulp vragen in de zoektocht naar een opleiding, vrijwilligerswerk of een job of gewoon gezellig samen koken, het kan allemaal in De Nomade.

Onthaalhuis ‘De Nomade’ viert haar tweede verjaardag

Onthaalhuis ‘De Nomade’ viert haar tweede verjaardag
Gezelligheid troef vrijdagavond in het Heuvelhofpark in Kessel-Lo, want het onthaalhuis voor nieuwkomers De Nomade vierde er haar tweede verjaardag met een buurtfeest. Nieuwkomers, buurtbewoners en partners kwamen samen, leerden elkaar beter kennen en genoten van animatie, muziek en een hapje en drankje. 

De Nomade is een onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers. Het is vooral gericht op mensen met een vluchtverleden. "Nieuwkomers kunnen hier op een laagdrempelige manier hulp vragen in de zoektocht naar een opleiding, vrijwilligerswerk of een job of gewoon gezellig samen koken, het kan allemaal in De Nomade”, vertelt schepen van diversiteit, Lalynn Wadera. 

Unieke werking 
Bijzonder aan de werking van De Nomade is dat er verschillende soorten dienstverlening samenkomen op één plaats. Zo vindt een nieuwkomer er het OCMW, de VDAB, AIF+, het JAC, het Agentschap voor Integratie en Inburgering, Minor Ndako, Refu Interim en ROOTS. “De ondersteuning die we nieuwkomers bieden om hun leven uit te bouwen in Leuven, was vroeger verspreid over verschillende locaties in de stad. Dat maakt je zoektocht in een nieuwe stad er niet gemakkelijker op, zeker als je tegelijkertijd de taal nog volop aan het leren bent. In De Nomade bundelen we nu info over heel wat thema’s op één plek: welzijn, leren en werken, vrije tijd, vrijwilligerswerk, wonen, administratie ... Elk vanuit hun eigen expertise informeren, oriënteren en ondersteunen de organisaties hier de Leuvense nieuwkomers”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. 

Brug naar Leuven 
Vanuit De Nomade maken de nieuwkomers ook de brug naar de Leuvense samenleving. “Zo zetten we naast hulpverlening ook volop in op ontmoeting en verbinding. Er vinden hier regelmatig activiteiten plaats, rond bijvoorbeeld Nederlands oefenen, leren met de computer werken, samen vrijwilligerswerk doen in de stad, of gewoon eens een gezelschapsspelenavond ”, vult schepen Wadera aan.  

Sinds De Nomade in 2020 haar deuren opende, is het voor veel nieuwkomers een toegankelijke plek geworden om hun sociaal netwerk uit te breiden. “Via De Nomade en in de ROOTS-activiteiten kom ik elke dag nieuwe mensen tegen”, vertelt een van de bezoekers, Mohammad. “We delen ervaring en kennis met elkaar. Ongeacht waar je vandaan komt. Dat is de kracht van De Nomade: de mensen versterken, leren van elkaar, mooie momenten samen meemaken. Ik ben dankbaar dat zoiets bestaat in onze stad Leuven.” 

Toekomstplannen  
Ook in de toekomst wil De Nomade uitbreiden tot die warme plek van ontdekking, ontplooiing en ontmoeting. “We spelen voortdurend in op maatschappelijke uitdagingen. Dankzij die krachtige nieuwkomerswerking, krijgen nu bijvoorbeeld ook de Oekraïense vluchtelingen in Leuven een warme onthaalplek via het onthaalhuis En we zetten stapsgewijs steeds meer onze deuren open voor buurtbewoners, scholen, vrijwilligers en sympathisanten, professionals en beleidsmakers. Iedereen is welkom in De Nomade”, besluit schepen Wadera.