• by:
  • April 23rd, 2024
  • Category:
Met meer dan 100 activiteiten wordt het weer Druk in Leuven

Leuven is dé boekenstad van België en stadsfestival Druk in Leuven zet dit nog eens dik in de verf.

"Het programma is heel breed, met voor elk wat wils, want in Leuven willen we steeds veel mensen betrekken"

Met meer dan 100 activiteiten wordt het weer Druk in Leuven

Dit weekend staat Leuven volledig in het teken van het boek. Lezingen, voorleessessies, signeeracties, literaire filmvertoningen… Je zal het geweten hebben: Leuven is dé boekenstad van België en stadsfestival Druk in Leuven zet dit nog eens dik in de verf. Aftrappen gebeurt op vrijdagavond met een roast van Herman Brusselmans gevolgd door een feest in de Schouwburg.

Het enfant terrible der Vlaamse letteren wordt door schoon volk uit de literaire wereld vakkundig op de rooster gelegd. Saskia De Coster, Amir Bachrouri en Jeroen Maris doen hun stinkende best om Brusselmans – stilistisch verantwoord – te beledigen. Of hij dit stoïcijns over zich heen laat gaan, zoals het concept van de roast voorschrijft, zal u ter plaatse moeten ondervinden. Vincent Byloo en Jimmy Dewit leiden alles in goede banen. Na afloop trekt die laatste zijn Bobby Ewing-pakje aan voor een swingende dj-set in de Foyer.

Prijsbeesten
​Het weekend bulkt verder van de literaire voorstellingen. En met meer dan honderd activiteiten is het soms moeilijk kiezen. Voor wie kinderen heeft is OPEK alvast de place to be met favorieten als Leo Timmers, Gerda Dendooven en Joke van Leeuwen. Ook het Geluidshuis en de filmpremière van de nieuwe Vos en Haas-film weten de jongsten zeker te bekoren.

Fans van strips en graphic novels tekenen dan weer present in de Bib Tweebronnen voor een uitgebreid programma rond hun favoriete genre. En uiteraard doen de 2 Leuvense stripwinkels ook hun duit in het zakje met signeersessies van onder meer Fabio Bono en Kim DuChateau. Maar ook de liefhebbers van poëzie, kunst en spannende boeken worden niet vergeten. En – uiteraard – is er ook een groot literair aanbod met prijsbeesten als Tom Lanoye, Adania Shibli, Christophe Deborsu en Sabrine Ingabire.

“Het programma is heel breed, met voor elk wat wils, want in Leuven willen we steeds veel mensen betrekken. Zelf kijk ik uit naar de voorstelling van Gie Goris’ boek over India en naar de boekenkast van Hugo Matthysen. Twee helden die ik al vele decennia volg. Ik ben ook benieuwd naar de strip van Leuvenaar Kristof Spaey. En de slotshow met Dichters des Vaderlands Mustafa Kör en Lisette Lombé zal ongetwijfeld een beklijvend moment zijn. Verder is het een mooie kans om het werk van veel KU Leuven onderzoekers te leren kennen. Voor mensen met FOMO worden het weer uitdagende tijden”, zegt schepen Bert Cornillie.

“Druk in Leuven is een uniek literair festival, zoals alleen Leuven dat kan voorschotelen. Niet alleen in onze cultuurhuizen, maar ook in de Leuvense boekenhandels zal je dit weekend extra feestelijk worden onthaald”, vervolgt schepen van handel Johan Geleyns. “Het festival is een ideale gelegenheid om je te verdiepen in literatuur in alle mogelijke vormen én tegelijk te genieten van alle troeven van de Leuvense handel en horeca. Een win-win, dat staat vast.”

Druk in Leuven juryprijs
​Het festival, in samenwerking met Standaard Boekhandel, reikt ook de allereerste juryprijs in het populaire genre Young Adult uit. De Druk in Leuven juryprijs voor Young Adult is een geldprijs van 5.000 euro voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman voor 15+, verschenen in 2022 of 2023.