• by:
  • August 30th, 2022
  • Category:
Leuvense zomerschool groot succes

Op maandag 29 augustus sloten 80 anderstalige jongeren hun zomerschool af.

Ik zie dat de jongeren hier heel veel honger gekregen hebben om in onze stad verder te groeien en te leren.

Leuvense zomerschool groot succes

Leuvense zomerschool groot succes
Op maandag 29 augustus sloten 80 anderstalige jongeren hun zomerschool af. Na een lange zomervakantie was het voor hen een unieke kans om twee weken opnieuw intensief Nederlands te spreken.

“We kozen ervoor om de zomerschool in te richten voor de anderstalige jongeren. Tijdens de vakantiemaanden hebben zij weinig kans om Nederlands te spreken en zij hebben vaak nog veel te ontdekken hier in Leuven. Tijdens het schooljaar doen ze dat in de OKAN-klassen, in de zomervakantie in de zomerschool”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Expertise van Arktos
Om de zomerschool vorm te geven, werkte stad Leuven samen met Arktos. “Zij zijn expert in het begeleiden en coachen van jongeren om hen te versterken in hun talenten. Ze onderscheiden zich door hun expertise op vlak van coachende technieken en ze weten perfect hoe ze alternatieven kunnen creëren voor klassikale lesmomenten”, zegt schepen Wadera.

Gevarieerde week
Dat is dan ook wat er in de zomerschool gebeurde. De jongeren leerden terwijl ze werkten, knutselden, sportten of op pad gingen in de stad. Samen met veertien partners stak Arktos een gevarieerd programma in elkaar. Jongleren en acrobatie, fotografie, stop-motionfilmpjes maken, een workshop robotica, digitale expressie, kunst, volleybal, basketbal, zwemmen of kung fu … de jongeren hadden de kans om te experimenteren en hun talenten te ontdekken. Daarnaast kregen ze coachingsessies rond persoonlijke weerbaarheid, leerden ze de stad beter kennen tijdens een stadssafari en bezochten ze de bibliotheek. “En ook gezellig en gezond eten mocht niet ontbreken. Elke dag bereidde één groepje het eten voor de rest van de zomerschool”, vertellen de vrijwilligers van de kookploeg.

Vele handen
De zomerschool kon rekenen op 31 enthousiaste vrijwilligers met ervaring in het begeleiden van groepen, vrijwilligers die mee in de keuken stonden en ook op nieuwkomers die via Refu Interim meewerkten. “We engageren ons elk jaar opnieuw voor de zomerschool omdat we het zo gezellig en leerzaam vinden en zo fijn om met de jongeren te werken”, zeggen Laura en Maria, vrijwilligers bij de zomerschool.

Op naar 1 september
Zij hebben allemaal samen voor twee leerrijke weken gezorgd voor de jongeren. “Die zijn helemaal klaar voor 1 september. Ze stralen van zelfvertrouwen, ze hebben er zin in om verder te leren”. De stad bekijkt samen met Arktos en de andere partners hoe ze de jongeren ook tijdens het schooljaar kunnen blijven boeien. “Want ik zie dat zij hier heel veel honger gekregen hebben om in onze stad verder te groeien en te leren”, besluit schepen Wadera.