• by:
  • March 21st, 2024
  • Category:
Grote belangstelling voor de Summit of LOV zet Leuvense kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad verder op scherp

De weg naar Europese Culturele Hoofdstad is een enorme opportuniteit.

"Met de Summit of LOV hebben we laten zien dat de weg naar Europese Culturele Hoofdstad een enorme opportuniteit is om fundamentele veranderingen teweeg te brengen"

Grote belangstelling voor de Summit of LOV zet Leuvense kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad verder op scherp

Regio Oost-Brabant aan boord, lancering pilootproject Body & Soul en start zoektocht 30 radicale projectideeën.

De recente Summit of LOV bracht meer dan 280 deelnemers en internationale experts samen en markeert zo een cruciaal moment in de voorbereidingen naar Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030. Het programma bood inspiratie en focuste op het enorme potentieel dat het traject te bieden heeft. De bijeenkomst van LOV maakte zijn nieuwe naam waar en bracht radicaal nieuwe verbindingen tot stand. 

De Summit kon op grote belangstelling rekenen uit diverse sectoren, met een sterke vertegenwoordiging van Leuvense organisaties en individuen, maar ook steden en gemeenten uit de omliggende regio. De betrokkenheid voor het project reikt over de grenzen heen, wat de Leuvense kandidatuur kracht bij zet. De lancering van veelbelovende initiatieven zoals het stadsfestival Body & Soul, dat focust op het thema van gezondheid en welzijn, illustreert dat radicaal verbinden met andere sectoren nieuwe perspectieven biedt. Gecombineerd met een open call voor projectideeën voor het programma van 2030 staat de Leuvense kandidatuur op scherp. 

Radicaal nieuw verbinden
"Met de Summit of LOV hebben we laten zien dat de weg naar Europese Culturele Hoofdstad een enorme opportuniteit is om fundamentele veranderingen teweeg te brengen. Dit door samen met bekende én onbekende partners nieuwe, soms radicaal nieuwe, verbindingen aan te gaan. We maken een afspraak met onze blinde vlek, dat is onze missie" vertelt Bert Cornillie, schepen van cultuur. "Het project heeft sinds de Summit ook een nieuwe naam. En dat is LOV. Het klinkt een beetje als 'luive' [lœvɘ], de manier waarop jonge Leuvenaars ‘Leuven’ uitspreken. En in LOV hoor je natuurlijk ook het Engelse ‘Love’. En ken je iets radicaler én meer verbindend dan de liefde?” ​ 

Intendanten Lore Baeyens, Stijn Devillé en Sarah Bekambo vullen aan: “LOV is onze mindset, de naam verbeeldt ons grenzeloos streven naar een betere toekomst, voor Leuven, de regio en natuurlijk Europa. We willen echt laten zien dat het anders kan. Het Droomteam 2030 – de 30 fantastische ambassadeurs van dit project – hebben zelfs een handleiding geschreven met een twist over radicaal verbinden.” 

Oproep voor 30 projectideeën: deadline woensdag 15 mei
Die handleiding vormt de leidraad voor de open call waarmee het team op zoek gaat naar 30 projectideeën die radicaal verbinden. Wie droomt er mee tot in 2030? Een voorstel indienen kan tot en met 15 mei via leuven.be/open-call-2030.

Leuven & Beyond: de regio mee aan boord
De samenwerking met partners zoals de cultuur- en erfgoedsector of de Leuvense netwerken SOM, Leuven Mindgate en Leuven 2030 valt met de Summit in een definitieve plooi en vormt belangrijke input voor het bidbook dat op 2 september wordt ingediend. ​ 

Leuven versterkt haar positie als Europese Culturele Hoofdstad door expliciet de omliggende regio te betrekken en reikt zo ver voorbij haar eigen grenzen. Steden en gemeenten uit regio Oost-Brabant gaan voluit voor ‘Leuven & Beyond. Kandidaat Europese Culturele Hoofdstad 2030’, als baseline voor het LOV-verhaal. ​