• by:
  • April 12th, 2024
  • Category:
Gratis bijvriendelijk bloemenzaad

Stad Leuven verdeelt gratis bijvriendelijke bloemenzaadjes.

"De bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook noodzakelijk. De bijenpopulatie heeft het namelijk moeilijk"

Gratis bijvriendelijk bloemenzaad

Stad Leuven verdeelt vanaf maandag 15 april bloemenzaadjes die de provincie Vlaams-Brabant gratis ter beschikking stelt. Met de bloemenzaadactie geven de provincie en de stad de Leuvenaars de kans om actief bij te dragen aan een grotere bijenpopulatie.

Wij kunnen bijen helpen door ook in een stedelijke omgeving voor voldoende bloemen te zorgen. Je kan de zaadjes perfect in een tuin planten, maar ook in bloembakken of in potten op je terras. Als je de zaadjes nu plant, kun je normaal gezien eind mei al van de bloemen genieten. De bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook noodzakelijk. De bijenpopulatie heeft het namelijk moeilijk. Zonder bijen is er geen honing, maar ook veel minder fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Bijen zijn een essentiële schakel in de natuur”, zegt Lalynn Wadera schepen van openbaar groen.

Leuvenaars kunnen gratis een zakje zaadjes ophalen vanaf 15 april in de filialen van de bibliotheek (in Leuven, Wilsele, Kessel-Lo of Heverlee) of in een van de buurtcentra (Mannenstraat, Sint-Maartensdal, Hoogland, Wilsele-dorp of Casablanca). Tijdens de openingsuren kan je ook aan het onthaal in het stadskantoor een gratis zakje ophalen zolang de voorraad strekt. ​ 

Stad Leuven bestelde 3000 zakjes bloemenzaad bij de provincie Vlaams-Brabant. Dat zijn er 1000 meer dan vorig jaar. Er zit een mengeling in de zakjes van dille, blauwe korenbloem, grote klaproos, boekweit, gele ganzenbloem, slangenkruid, muskuskaasjeskruid en akkervergeet-mij-nietje. In één zakje zit voldoende zaaigoed voor een bloemenakker van 40m², ongeveer de oppervlakte van vier parkeerplaatsen.

“Al met kleine ingrepen, zoals het aanleggen van een bloemenperkje, kun je zorgen voor een tuin die bruist van het leven en vogels en bijen, maar ook andere insecten aantrekt”, besluit schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. “Wie de smaak te pakken heeft, kan bij de stad ook terecht voor gratis advies voor een meer natuurvriendelijke tuin. Een tuinranger komt dan bij je langs en geeft je advies op maat.”