• by:
  • November 25th, 2020
  • Category:
Een wolk van lichtjes: Leuven ondersteunt gezinnen bij rouw en verlies

Al vijf jaar hebben stad Leuven en Huis van het Kind aandacht voor rouw en verlies. “Zeker nu willen we gezinnen die een kindje verloren ruimte bieden om te rouwen, te verwerken, warme steun en troost te vinden”, zegt schepen Bieke Verlinden.

Zeker nu willen we gezinnen die een kindje verloren ruimte bieden om te rouwen, te verwerken, warme steun en troost te vinden

Een wolk van lichtjes: Leuven ondersteunt gezinnen bij rouw en verlies

Al vijf jaar hebben stad Leuven en Huis van het Kind aandacht voor rouw en verlies. “Zeker nu willen we gezinnen die een kindje verloren ruimte bieden om te rouwen, te verwerken, warme steun en troost te vinden”, zegt schepen Bieke Verlinden.

Nocturne op de Stadsbegraafplaats
Op Wereldlichtjesdag, telkens de tweede zondag van december, organiseren de stad Leuven en het Huis van het Kind ieder jaar een nocturne op de Stadsbegraafplaats. Die dag worden wereldwijd overleden kinderen herdacht met een kaarsje. “Door de verschillende tijdzones ontstaat zo een symbolisch lint van licht, als steun voor ouders die een kind verloren”, legt schepen Bieke Verlinden uit. Dit jaar kunnen er door het coronavirus geen mensen samengebracht worden op de begraafplaatsen. “Toch willen we graag als stad en als Leuvenaars onze steun en troost betuigen aan wie een kindje verloor”, zegt Bieke Verlinden. Op Wereldlichtjesdag zal de stad op alle begraafplaatsen een kaarsje plaatsen op ieder kindergraf. ‘s Avonds kan je online volgen hoe de lichtjes in de sterretjestuin worden aangestoken tot een wiegende wolk van lichtjes. Het filmpje zal te zien zijn op www.leuven.be/wereldlichtjesdag op zondag 13 december vanaf 18 uur.

Lichtjes in de buurten
Leuvenaars kunnen ook een kaarsenpakket aanvragen voor hun straat of buurt om mee lichtjes aan te steken op Wereldlichtjesdag en een gezin in hun straat of buurt dat een kind(je) moet missen te steunen. “Op die manier branden er die avond niet enkel lichtjes op de begraafplaatsen, maar ook in de straten van Leuven en laten we het lint van licht doorheen de stad verder uitrollen”, vertelt schepen Bieke Verlinden. De stad doet een warme oproep om op zondagavond 13 december, van thuis uit, met de buurt deel te nemen aan Wereldlichtjesdag. Buurtbewoners kunnen zo’n kaarsenpakket voor de straat of buurt gratis bestellen en aan huis laten leveren op www.leuven.be/wereldlichtjesdag.   

Troostkaartje en Koestercaravan
Leuvenaars die iemand een hart onder de riem willen steken kunnen bij het Huis van het Kind in de Savoyestraat en op het stadskantoor een Troostkaartje ophalen. Het Troostkaartje kan ook gedownload worden op https://www.huisvanhetkindleuven.be/nl/troostkaartje.  

Wie graag ook letterlijk wat warmte schenkt aan gezinnen die een verlies te verwerken kregen, kan een zelfgemaakte sjaal van het Berrefonds bestellen via https://berrefonds.be/koesterweek-2020/. Dit jaar trekt de Koestercaravan van het Berrefonds door Leuven.  Vrijwilligers brengen op 16 december de sjaals aan huis. Schepen Bieke Verlinden neemt de eerste sjaal in ontvangst en schenkt hem aan een gezin dat een kindje mist.

Leuven doorbreekt taboes
In Leuven is al een heel parcours afgelegd om mensen te erkennen in hun verlies en ruimte te maken voor nieuwe rituelen. Zo legde de stad in 2009 als eerste in Vlaanderen een ‘sterretjestuin’ aan op de Stadsbegraafplaats, een rustplaats voor levenloos geboren kinderen, en liet in 2019 het allereerste kindertheater óp een begraafplaats creëren: het wondermooie ‘Spinnenmetenknippen’, dat sindsdien in verschillende andere Vlaamse gemeenten geprogrammeerd werd. “Want hoe moeilijk ook: rouw en verlies maken deel uit van ons leven. Elk van ons wordt er op een dag mee geconfronteerd”, zegt schepen van zorg en begraafplaatsen Bieke Verlinden. “We gaan ook op zoek naar nieuwe rituelen, zoals Wereldlichtjesdag, en nieuwe manieren om als individu en als gemeenschap met verlies om te gaan.”

Meer info
Het volledige programma rond rouw en verlies is te vinden op www.huisvanhetkindleuven.be, samen met een overzicht van de organisaties in en rond Leuven, elk met hun eigen expertise, en hun contactgegevens.