• by:
  • February 27th, 2024
  • Category:
75.000 nieuwe historische krantenpagina’s op krantencollectie.be

Het stadsarchief van de stad Leuven bezit een rijke collectie historische kranten en weekbladen.

"De collectie bevat een ongelofelijke schat aan informatie over de tijdsgeest van de 19e eeuw, en nu ook van de 20e eeuw."

75.000 nieuwe historische krantenpagina’s op krantencollectie.be

Het stadsarchief van de stad Leuven bezit een rijke collectie kranten en weekbladen die sinds 1773 verschenen zijn. ​ Een groot deel daarvan is sinds 2020 online doorzoekbaar via krantencollectie.be. Deze databank is opnieuw uitgebreid. De belangrijkste toevoeging zijn de digitale pagina’s van het Leuvense weekblad Le Journal des Petites Affiches, een heel populaire archiefbron voor onderzoek rond Leuven en de regio. Het Stadsarchief bezit de volledige collectie van dit weekblad tussen 1835 en 1974. Dankzij digitalisering zijn de edities tussen 1920 en 1974 nu online beschikbaar én tekstueel doorzoekbaar. Een enorme meerwaarde voor lokaal onderzoek.

Historische kranten en weekbladen zijn bijzondere tijdsdocumenten. In Leuven bezitten we dankzij het Stadsarchief een rijke collectie die ons vanaf 1773 inkijk geeft in lokale en regionale geschiedenis. Van nieuwsfeiten, ideologische discussies, sport, cultuur, … tot reclame of zelfs mopjes. Al deze informatie zit verspreid in duizenden historische krantenpagina’s.

“Aangezien de papieren kranten erg gevoelig zijn voor verzuring en verkleuring, worden ze pagina per pagina gedigitaliseerd. Krantencollectie.be helpt zo om deze broze bronnen om te zetten naar een meer duurzame versie. De databank maakt het bovendien mogelijk om meerdere pagina’s tegelijk tekstueel te doorzoeken. Een win-win voor duurzame bewaring en ontsluiting voor onderzoek”, aldus schepen van cultuur Bert Cornillie. ​

Le Journal des Petites Affiches ​
​Van de 75.000 extra pagina’s die gepubliceerd zijn, komen 55.000 pagina’s uit Le Journal des Petites Affiches, een weekblad dat onafgebroken verscheen van 1835 tot 1974 en waarvan het Stadsarchief alle exemplaren bezit. Het meest recente deel, met name de edities tussen 1920 en 1974, is nu beschikbaar via krantencollectie.be.

De collectie bevat een ongelofelijke schat aan informatie over de tijdsgeest van de 19e eeuw, en nu ook van de 20e eeuw. Zo merk je in de edities van de jaren 60 bijvoorbeeld nieuwe ‘rubrieken voor de vrouw’. En naast lokaal nieuws over sport en cultuur, een bierfestival of reuzenstoet, de inhuldiging van woonzorgcentrum Edouard Remy of de aanleg van de ring, geven deze bladen ook inkijk in thema’s van toen die ook nu nog verrassend actueel zijn. Denk maar aan een artikel over stikstof en de landbouw in 1959, nieuws over de vrouwelijke presidentskandidate van de VS in 1964, de beroering rond abortus of de overvloed aan toeristen in Amsterdam in 1973.

Volledig doorzoekbaar
Schepen Cornillie vervolgt: “Door de volledige tekstgebaseerde doorzoekbaarheid van de bronnen kunnen burgers zelf aan de slag gaan en grasduinen in het verleden. Je kan full text zoeken in de opgenomen kranten. Zo krijg je resultaten voor alle mogelijke trefwoorden. Dit maakt van de Krantencollectie.be een onmisbaar onderzoeksinstrument. Je kan ook een account aanmaken op de website en zo je eigen collecties samenstellen en opslaan. Zo hoef je opzoekingen niet te herhalen. Je kan de kranten ook systematisch doornemen aan de hand van een alfabetische titellijst”.

Alle info vind je op www.krantencollectie.be en op www.leuven.be/stadsarchief.