• by:
  • February 28th, 2024
  • Category:
Leuven kiest voor energiezuinige, circulaire verlichting in stadsgebouwen

Zo wil de stad haar energieverbruik verminderen en bijdragen aan een klimaatneutraal Leuven.

"We besparen én we verkleinen onze ecologische voetafdruk. Dat is een win-win.”

Leuven kiest voor energiezuinige, circulaire verlichting in stadsgebouwen

In verschillende stadsgebouwen vervangt stad Leuven de komende maanden de bestaande verlichting door energiezuinige, en soms zelfs circulaire, verlichting. Op die manier wil de stad haar energieverbruik naar beneden halen en haar steentje bijdragen aan een klimaatneutraal Leuven. Het stadskantoor en de tunnel aan de Philipssite staan de komende maanden op de planning.

“De bestaande verlichtingstoestellen zijn verouderd en ze verbruiken veel energie. Door de armaturen te vervangen door energiezuinigere exemplaren, kunnen we besparen. We zullen ook zoveel mogelijk materialen hergebruiken of recycleren. De nieuwe verlichtingsinstallatie in het stadskantoor zal bovendien maximaal circulair onderhouden worden”, zeggen schepen van openbare gebouwen Lalynn Wadera en Lies Corneillie, voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven. “We besparen én we verkleinen onze ecologische voetafdruk. Dat is een win-win.”

Circulaire verlichting in het stadskantoor
Het elektriciteitsverbruik van het stadskantoor is op jaarbasis goed voor zo'n 1.000.000 kWh, een kwart daarvan is afkomstig van verlichting. "We hebben bekeken op welke manier we het energieverbruik in het stadskantoor fors kunnen doen dalen. We zagen al snel dat de vervanging van de verlichting een zogenaamde quick win is", licht Lies Corneillie, voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven, toe. "De nieuwe installatie zal een pak energiezuiniger zijn en maximaal circulair onderhouden worden. Dat betekent dat we nooit volledige armaturen zullen vervangen bij defecten, maar heel bewust ervoor kiezen om enkel de defecte onderdelen te vervangen. De huidige installatie zullen we maximaal demonteren en hergebruiken of recycleren. We sluiten de kringloop van materialen en gaan spaarzaam om met kostbare grondstoffen. AG Stadsontwikkeling Leuven springt zo duurzaam om met kostbare grondstoffen en draagt zo als eigenaar en beheerder van het stadskantoor, haar steentje bij aan een circulair en klimaatneutraal Leuven." Tegelijkertijd zal de verlichtingssterkte en dus het comfort voor de stadsmedewerkers gevoelig verbeteren.

In totaal zullen zo'n 3.000 verlichtingsarmaturen en 250 noodverlichtingsarmaturen vervangen worden. Het gaat hierbij zowel over de gewone verlichting als de veiligheidsverlichting. ​ Deze ingreep is goed voor een energiebesparing van 158.000 kWh per jaar en een CO2-besparing van 62 ton per jaar. Deze besparing komt overeen met het jaarlijks verbruik van twintig grote gezinnen.

De werken starten in april en worden eind dit jaar afgerond. AG Stadsontwikkeling Leuven gaat hiervoor in zee met het Belgische familiebedrijf ETAP Lighting International.

Tunnel Philipssite
“Ook in de tunnel aan de Philipssite kiest de stad voor energiezuinige verlichting. De nieuwe armaturen die we plaatsen verbruiken minder energie. Bovendien hebben ze sensoren zodat ze, als er voldoende daglicht door de verluchtingsopeningen binnenkomt, minder moeten schijnen”, zegt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera.

De stad vervangt de verlichting daar in de loop van de maand maart door hoogstaande ledarmaturen, die gemaakt worden in het Belgische bedrijf Technospecials. Zowel in de tunnel als in de zij-armen naar de verschillende parkings komen nieuwe verlichtingsarmaturen. “Bezoekers zullen merken dat er veel meer licht zal zijn in de tunnels. En de stadsadministratie zal merken dat ze ongeveer 50.000 euro per jaar zal besparen op energiekosten.”

Andere projecten
De komende jaren staan nog veel andere stadsgebouwen op de planning voor een vernieuwing van de verlichting. De eerste op de planning zijn bijvoorbeeld voetbalterrein B en C van Ymeria en de kleedruimtes in de Sportschuur Wilsele.

Circulaire en klimaatneutrale stad
​Deze ingrepen dragen bij aan de ambitie van stad Leuven om een circulaire en klimaatneutrale stad te worden. Aangezien meer dan de helft van de CO2-uitstoot in Vlaanderen afkomstig is van het produceren en verwerken van materialen, is het belangrijk dat we spaarzaam omgaan met kostbare materialen.