• by:
  • December 6th, 2022
  • Category:
Stad Leuven toont hart voor alle gezinnen die een kind missen

Binnenkort, zondag 11 december, is het Wereldlichtjesdag: dan herdenken we alle kinderen die gemist worden. Diezelfde dag start ook de Koesterweek van het Berrefonds. Tijdens die week vraagt het Berrefonds aandacht voor het verdriet van ouders die een kind verloren.

Zodat we tonen dat we het verdriet zien en dat ouders zich gesteund, gehoord en gedragen voelen.

Stad Leuven toont hart voor alle gezinnen die een kind missen

Stad Leuven toont hart voor alle gezinnen die een kind missen
Binnenkort, zondag 11 december, is het Wereldlichtjesdag: dan herdenken we alle kinderen die gemist worden. Diezelfde dag start ook de Koesterweek van het Berrefonds. Tijdens die week vraagt het Berrefonds aandacht voor het verdriet van ouders die een kind verloren. Ze geven hun een stem en willen de maatschappij inspireren om samen herinneringen te koesteren aan alle kindjes die gemist worden. Een initiatief waar de stad Leuven graag mee de schouders onder zet.

Ook in Leuven gebeurt soms het ondenkbare en sterft er een kind. “Bij het onmetelijke verdriet dat gezinnen op dat moment overvalt, is het heel belangrijk om als samenleving zorg te dragen voor elkaar. Zodat we tonen dat we het verdriet zien en dat ouders zich gesteund, gehoord en gedragen voelen”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en begraafplaatsen. “Daarom nemen we met de stad Leuven deel aan de Koesterweek van het Berrefonds, een vzw die al bijna veertien jaar families ondersteunt na het overlijden van een kind.”

Tijdens de Koesterweek, die stilaan een traditie aan het worden is, wil het Berrefonds zo veel mogelijk hartjes laten verschijnen in het straatbeeld. Al die hartjes tonen de aandacht van de samenleving voor het verdriet van vele gezinnen.

Leuven hijst Koestervlag ​
Leuven zal tijdens deze week, samen met 130 andere steden en gemeenten, de Koestervlag van het Berrefonds hijsen aan het stadskantoor. Ook op alle stedelijke begraafplaatsen zal deze vlag ter hoogte van de kinderperken en de sterretjesweide wapperen. Centraal op de Koestervlag staat een groot hart, om alle gezinnen die een kind moeten missen een warm hart toe te dragen. 

Het Berrefonds roept ook iedereen op om een hart te tonen met pins die op kledij gespeld kunnen worden. Het college van burgemeester en schepenen zal deze pin dragen, net als alle medewerkers van de begraafplaatsen. “Samen tonen we hiermee aan gezinnen met verdriet om een kind dat ze er niet alleen voor staan”, zegt schepen Bieke Verlinden. 

Tastbare troost aan de feesttafel ​
In het café van woonzorgcentrum Booghuys van Zorg Leuven vindt op woensdag 14 december ook een koekjesworkshop plaats. Je kan er dan met een 3D-geprinte koekjesstempel met de naam van een sterrenkindje je eigen koekjes versieren. Daarmee geeft het Berrefonds je letterlijk iets in handen om een sterrenkindje mee naar de feesttafel te nemen in december zodat ook daar verdriet en gemis bespreekbaar worden gemaakt.

“Op al deze manieren willen we als stad de vele families waar een kind gemist wordt wat extra warmte en steun geven in de donkere winterperiode en tijdens de feestdagen”, besluit schepen Verlinden. 

Praktische info workshop:

  • Wanneer: woensdag 14 december 2022 om 18.30 uur
  • Waar: woonzorgcentrum Booghuys, Vlamingenstraat 3, 3000 Leuven
  • Voor wie: iedereen die graag een koekje maakt voor een sterrenkindje
  • Prijs: 5 euro
  • Inschrijven: Via de website van Berrefonds