• by:
  • April 20th, 2020
  • Category:
Stad Leuven bezorgt elke Leuvenaar een gratis herbruikbaar mondmasker in de brievenbus

De geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen wordt volop voorbereid. Dit zal stap voor stap gebeuren en vergt constante waakzaamheid dat er geen heropflakkering van besmettingen komt. Ook Leuven werkt achter de schermen al enige tijd aan de verschillende noden die dan zullen rijzen. “Het is al even duidelijk dat mondmaskers dragen op plaatsen waar voldoende afstand houden niet mogelijk is, een grote rol zal spelen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

Door zelf 1 betrouwbaar herbruikbaar masker voor alle Leuvenaars te voorzien, willen we toch al de kopzorg wegnemen bij onze inwoners"

Stad Leuven bezorgt elke Leuvenaar een gratis herbruikbaar mondmasker in de brievenbus

De geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen wordt volop voorbereid. Dit zal stap voor stap gebeuren en vergt constante waakzaamheid dat er geen heropflakkering van besmettingen komt. Ook Leuven werkt achter de schermen al enige tijd aan de verschillende noden die dan zullen rijzen. “Het is al even duidelijk dat mondmaskers dragen op plaatsen waar voldoende afstand houden niet mogelijk is, een grote rol zal spelen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Daarom bezorgen we vanuit de stad elke Leuvenaar een gratis mondmasker in de brievenbus. Door als stad 1 betrouwbaar herbruikbaar mondmasker te voorzien voor elke Leuvenaar willen we al deze kopzorg wegnemen bij onze inwoners om nu snel online te moeten zoeken naar een mondmasker.”

Sinds begin deze maand is de stad zich aan het voorbereiden om aan de Leuvenaars een herbruikbaar mondmasker te bezorgen. Ze deed dit in overleg met de KU Leuven en won ook advies in bij viroloog Marc Van Ranst.  “Uiteraard is het dragen van een mondmasker slechts een onderdeel van de totaalaanpak. De andere maatregelen zoals fysieke afstand houden, blijven belangrijk,” zegt burgmeester Ridouani. "Niet iedereen kan thuis zelf aan de slag om een mondmasker te stikken. Daarom willen we elke Leuvenaar een  herbruikbaar, wasbaar mondmasker in hun brievenbus bezorgen. Zo is iedereen ook zeker dat het mondmasker aan de juiste richtlijnen voldoet.” Zo blijven de chirurgische, professionele mondmaskers, waarvan de voorraden nog steeds beperkt zijn, maximaal voorbehouden voor de zorgsector.

Vanaf 30 april mondmaskers in de brievenbus
Om op zo’n grote schaal herbruikbare mondmaskers te kunnen bezorgen, heeft de stad een grote bestelling geplaatst. De mondmaskers zullen gemaakt worden volgens de huidige richtlijnen van de federale overheidsdienst Volksgezondheid voor herbruikbare maskers. Vanaf volgende week worden de eerste mondmaskers verdeeld. De mondmaskers zullen bezorgd worden samen met gebruiks- en wasinstructies. Een juist gebruik is belangrijk om een goede bescherming te bieden.  

Elk Leuvens huishouden krijgt 1 masker per gezinslid, voorlopig voor elk gezinslid vanaf 12 jaar, in de brievenbus. “Voor jongere kinderen is er nog geen duidelijkheid wat de aanbeveling van overheid en experten is, en welk model van mondmasker het best is”, zegt Ridouani. “We volgen dit echter nauw op, en zijn in gesprek met een leverancier. We staan klaar om via de basisscholen ook aan de kinderen van lagereschoolleeftijd een mondmasker te verdelen.”

 “Door zelf 1 betrouwbaar herbruikbaar masker voor alle Leuvenaars te voorzien, willen we toch al de kopzorg wegnemen bij onze inwoners om online te zoeken naar een masker”, zegt Ridouani. “We zien het als de plicht van de overheid  ervoor te zorgen dat mensen de mogelijkheid hebben om de federale maatregelen en aanbevelingen op te volgen. Met deze gratis mondmaskers dragen we daar als lokaal bestuur opnieuw in belangrijke mate toe bij.”

Leuven Helpt: al 12.000 zelfgemaakte mondmaskers verdeeld
Dit officieel model van mondmasker werd eerder al succesvol gemaakt en verdeeld door de stad in samenwerking met MAAKbar. Zo zijn er sinds het begin van de coronacrisis al 12.000 mondmaskers gestikt. De stad kocht de stoffen en ander materiaal aan, meer dan 600 vrijwilligers naaiden de maskers volgens de instructies van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De naaipakketjes werden verdeeld door 110 vrijwillige fietskoeriers. Medewerkers van de stad verdeelden de mondmaskers aan zorgverleners die aan huis komen, zoals zorg-assistenten, thuisverplegers en vroedvrouwen, en mensen die omwille van hun job in contact komen met anderen.