• by:
  • March 1st, 2023
  • Category: wonen
Ruwbouwfase sociaal woonproject Lolanden afgerond met traditionele Meiboomplanting

In Lolanden, een wijk in Kessel-Lo, bouwt sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal een woonproject met 84 appartementen en een kinderopvang

Met de nieuwe woningen aan het Prins Regentplein en Lolanden stijgt het aantal sociale huurwoningen in de wijk van 236 naar 283.

Ruwbouwfase sociaal woonproject Lolanden afgerond met traditionele Meiboomplanting

Ruwbouwfase sociaal woonproject Lolanden afgerond met traditionele Meiboomplanting
In Lolanden, een wijk in Kessel-Lo, bouwt sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal een woonproject met 84 appartementen en een kinderopvang. De ruwbouwfase is afgerond, wat naar aloude bouwtraditie gevierd werd met het planten van een Meiboom op het dak, als symbool van voorspoed. “Als alles vlot verloopt, kunnen tegen het voorjaar van 2024 de eerste bewoners hun intrek nemen”, zegt Christophe Stockman, voorzitter van Dijledal.

In een eerste fase vernieuwde Dijledal al 122 appartementen in de woonwijk Lolanden. Vorig jaar ging de huisvestingsmaatschappij van start met fase 2: de afbraak van oude kantoren en de bouw van 84 nieuwe woningen, verdeeld over drie gebouwen. Het gaat om verschillende soorten appartementen, voor grote en kleine gezinnen. Op de site komt ook een kinderdagverblijf van Zorg Leuven.

Lolanden fase 2 is een duurzaam wooncomplex, met een BEO-veld dat warmte uit de grond haalt om de woningen mee te verwarmen, zonnepanelen en regenwateropvang. “Daarnaast komt er ook een nieuw aangelegd plein en heel wat groene zones, met speeltuinen en plekken om elkaar te ontmoeten”, zegt Stockman (Vooruit Leuven). “Dat zal een grote meerwaarde voor de buurt zijn.”

Prins Regentplein

Wat verderop, aan het Prins Regentplein, heeft Dijledal nog een werf lopen. Twee oude appartementsgebouwen werden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het eerste gebouw met 23 appartementen is al klaar. De ruwbouwfase van het tweede gebouw, eveneens goed voor 23 appartementen is net afgerond. “Het nieuwe gebouw is architecturaal geïnspireerd op de oude, modernistische blokken die er sinds de jaren ’50 stonden, maar aangepast aan de hedendaagse duurzame woonnormen”, vertelt Stockman. “We plaatsen warmtepompen en zonnepanelen, en gebruiken regenwater voor het sanitair. In het najaar zal het gebouw klaar zijn. En net zoals op Lolanden, is ook hier veel aandacht besteed aan het openbaar domein, met nieuwe groen- en tuinzones.”

Voor heel Leuven beheert Dijledal meer dan 3.000 woningen. Dat aantal zal de komende jaren nog toenemen. “Met de nieuwe woningen aan het Prins Regentplein en Lolanden stijgt het aantal sociale huurwoningen in de wijk van 236 naar 283”, zegt Stockman. Naast Lolanden en Prins Regentplein lopen er nog verschillende werven: de woontoren aan het Artoisplein, de nieuwbouw in de Minderbroederstraat, de renovatie van Schorenshof, aan Kapucijnenvoer en aan de Seringenlaan in Oud-Heverlee, en de nieuwe woningen aan Mevrouwkensveld in Bierbeek. Ook de bouw van het sociaal woonproject op de Hertogensite zit in opstartfase.