• by:
  • December 14th, 2023
  • Category:
Leuvense scholieren ontvangen setje met diverse huidskleurpotloden

“Huidskleur is meer dan enkel zalmroze”.

Ik zie ook grote fierheid als kinderen in het setje hun eigen huidskleur kunnen terugvinden. Je ziet hen denken: “hé, ik tel ook mee”.

Leuvense scholieren ontvangen setje met diverse huidskleurpotloden

Leuvense scholieren ontvangen setje met diverse huidskleurpotloden
“Huidskleur is meer dan enkel zalmroze”. Met die boodschap trekt de stad naar de Leuvense basisscholen. Ook dit schooljaar ontvangt elke leerling van het eerste en tweede leerjaar van de stad Leuven een setje met zeven verschillende huidskleuren. Schepen van onderwijs en diversiteit, Lalynn Wadera, deelt de huidskleurpotloden zelf uit. Ze startte de ronde van de scholen deze week en ze gaat daar volgend semester mee verder. Met deze huidskleurpotloden zetten de stad Leuven en het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) het thema diversiteit op de agenda van de scholen.

De ‘Skin Color Collection’-kleurpotloden zijn geïnspireerd op het zogenaamde ‘The Color Experiment’ dat het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) in 2019 uitvoerde. Daarin kleurden leerlingen uit het eerste leerjaar van basisschool Mater Dei Leuven een kleurplaat in volgens instructies. Wanneer ze gevraagd werden het gezicht te kleuren in ‘huidskleur’, nam iedere leerling, ongeacht zijn/haar huidskleur, hetzelfde kleurpotlood: zalmroze.

"Kinderen zien de wereld in de kleuren die wij ze geven. Dat is een routine die ze aannemen door wat ze horen en zien in verhalen, films en kleurplaten. Maar we verliezen daardoor veel van de rijke diversiteit uit het oog. En dat willen we met deze kleurpotloden op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken“, verduidelijkt schepen Wadera.

Ook niet één haarkleur
Leuven telt vandaag bijna 170 verschillende nationaliteiten. Dat zien we ook in onze scholen. De huidskleurpotloden kunnen daarom heel tastbaar maken wat diversiteit is. Ze kunnen de lessen die scholen geven rond diversiteit en racisme extra kracht bijzetten.

“Wanneer ik in de klassen langsga om de huidskleurpotloodjes uit te delen, maak ik bijvoorbeeld de vergelijking met haarkleur. Want er is toch ook niet één haarkleur? Kinderen begrijpen dat meteen. Eén huidskleur lijkt dan plots een gek idee. Ik zie ook grote fierheid als kinderen in het setje hun eigen huidskleur kunnen terugvinden. Je ziet hen denken: “hé, ik tel ook mee”. Dat is waar het voor mij om draait”, aldus schepen Wadera.

Racisme en discriminatie bespreekbaar maken
​De uitdeelactie startte in 2019 en kadert in het project ‘Leuven Zonder Racisme’Hiermee maakt de stad Leuven in samenwerking met vele partners werk van een racismevrije stad. In dat kader lanceerde de stad ook de shoetags en het ‘Got Your Back’- spel en de gelijknamige opleiding om Leuvenaars handvaten te geven om gepast te reageren en het mikpunt van ongepast gedrag te steunen.

Uitdelen
Intussen hebben al zo’n 470 kinderen hun kleurpotlodenset ontvangen. “Scholen die nog geen afspraak hebben om de kleurpotloden te ontvangen, kunnen dat nog steeds aanvragen”, nodigt schepen Wadera uit.