• by:
  • April 22nd, 2021
  • Category:
Leuven stelt creative ambassadors voor tijdens and& festival

Stad Leuven stelde vandaag voor het eerst haar creative ambassadors voor. Het gaat om acht Leuvense kunstenaars, ondernemers, organisaties en bedrijven die als geen ander de culturele en creatieve internationale ambities van Leuven uitdragen.

We zijn in onze stad gezegend met zeer straffe en gedreven creatievelingen die Leuven hier een voortrekkersrol in geven.

Leuven stelt creative ambassadors voor tijdens and& festival

Stad Leuven stelde vandaag voor het eerst haar creative ambassadors voor. Het gaat om acht Leuvense kunstenaars, ondernemers, organisaties en bedrijven die als geen ander de culturele en creatieve internationale ambities van Leuven uitdragen. Op het and&-festival deelden ze hun eigen verhaal en kijk op creativiteit in Leuven.

Honderdduizend inwoners, vijftigduizend studenten en meer dan 170 nationaliteiten.  Deze cijfers geven aan dat Leuven een boeiende stad is. Een stad in beweging. Leuven staat al langer op de wereldkaart als universiteitsstad en thuishaven van vele succesvolle, innovatieve bedrijven in gezondheid en technologie. Niet voor niets mag Leuven zichzelf Europese hoofdstad van Innovatie noemen.

“Leuven ziet voor cultuur en creativiteit een steeds belangrijkere rol in onze samenleving", zegt burgemeester Mohamed Ridouani. "In de toekomst zullen de maatschappelijke uitdagingen niet kleiner worden en zal elke stad geconfronteerd worden met nieuwe problemen die om nieuwe oplossingen vragen. Die zullen niet alleen komen van wetenschap en technologie. Ook de kunst van het verbeelden en ver buiten de gebaande paden denken, zal onontbeerlijk zijn. We zijn in onze stad gezegend met zeer straffe en gedreven creatievelingen die Leuven hier een voortrekkersrol in geven. Stuk voor stuk bouwen ze met hun creativiteit aan een betere samenleving. Zij kunnen beter dan wie ook aan de buitenwereld laten zien hoezeer Leuven bruist en grenzen verlegt, en hoezeer cultuur en creativiteit een motor kunnen zijn van duurzaam samenleven in een stad.”

Culturele en creatieve topspelers
Wat minder gekend is, is de hoge densiteit van topspelers in de culturele en creatieve sector die Leuven heeft. Maar liefst 37 procent van de Leuvense ondernemers is actief in een van de vele culturele en creatieve sectoren. Anno 2021 staat er in Leuven een hecht, zelfverzekerd netwerk van kunstenaars en creatieve geesten klaar om de positieve spiraal nog meer de hoogte in te stuwen. De creative ambassadors zijn een nieuw initiatief van stad Leuven en Leuven MindGate, en wil de kracht en het potentieel van deze culturele en creatieve sector in de kijker zetten. Het project bouwt verder op de grote creatieve en culturele ambities van Leuven. Na het stadsvernieuwingsproject Vaartopia, dat meer betaalbare fysieke ruimte voor creatives geeft in de Vaartkom, wordt er getimmerd aan de weg naar Europese Culturele Hoofdstad in 2030.

“Onze culturele ambities zijn groot. Leuven stelt zich kandidaat als Europese Culturele Hoofdstad 2030", verklaart schepen van Cultuur Denise Vandevoort. "Meer nog dan een groot feest dat de stad een jaar lang inpalmt, beschouwen we onze kandidatuur als een springplank voor onze regio, met name voor haar culturele, sociale en economische ontwikkeling. Een andere belangrijke ontwikkeling de komende jaren is de Hertogensite, waar we tegen 2027 de voormalige ziekenhuissite zullen hebben getransformeerd tot een duurzame nieuwe kunstenplek, uniek voor Vlaanderen en toonaangevend voor Europa. Deze acht creative ambassadors delen onze ambities en spelen hier een hoofdrol in. Het zijn stuk voor stuk mooie, gedreven mensen die het Leuven van de toekomst belichamen, een stad vol durf en creativiteit. Ze zullen velen kunnen inspireren.”

Acht Ambassadors
Alle acht ambassadors spelen een fundamentele rol in het creatieve landschap van Leuven en ver daarbuiten. Het ambassadeurschap gaat in de eerste plaats over een verdiende erkenning en zichtbaarheid voor deze straffe creatievelingen met internationale uitstraling. Elk van hen komt uit een andere tak van de creatieve sector. Dit toont de diversiteit van cultureel en creatief Leuven die zorgt voor een uniek ecosysteem waarin samenwerking en kruisbestuiving centraal staan.

Een negenkoppige jury van experten met onder andere Franky Devos, Isabel Lowyck en Jan Hautekiet, selecteerde uit een longlist van meer dan 100 namen de volgende creative ambassadors:

  • Felice Miluzzi, de beste Italiaanse chef van België volgens Gault&Millau
  • Cecilia Verheyden, regisseur van onder andere Achter De Wolken en Undercover
  • BISSER, street-artist met murals tot in Brazilië
  • Alamire Foundation, gerenommeerd internationaal studiecentrum voor muziek in de Lage Landen
  • Bonka Circus, een purpose driven communicatiebureau met campagnes zoals ‘Winkelhieren’ en ‘CurieuzeNeuzen’
  • DMOA Architecten, architectenbureau met sociaal gedreven projecten zoals Maggie-shelter
  • Michiel Vandevelde, choreograaf met internationale tournees en curator;
  • Lotte Martens, textielontwerper en -producent met een afzetmarkt tot Australië.

Boek en videoportretten

Tijdens het and& festival werd ook het boek Leuven?! Een creatieve stad in 8 verhalen voorgesteld. Het boek toont de wereld wat cultureel en creatief Leuven in zijn mars heeft. Het is ook digitaal te lezen op www.leuven.be/creativeambassadors. Naast het boek vind je er ook van alle ambassadeurs een videoportret.