• by:
  • September 26th, 2021
  • Category:
Leuven blikt terug op fantastisch WK wielrennen

Donderdag zette het internationale wielerpeloton voet aan wal in Leuven. Vier dagen en vijf nieuwe wereldkampioenen later kan de stad terugblikken op een fantastisch WK.

Het was genieten van de eerste tot de laatste minuut. Alle voorbereidingen hebben geloond, want het was echt één groot volksfeest

Leuven blikt terug op fantastisch WK wielrennen

Donderdag zette het internationale wielerpeloton voet aan wal in Leuven. Vier dagen en vijf nieuwe wereldkampioenen later kan de stad terugblikken op een fantastisch WK. “Het was genieten van de eerste tot de laatste minuut. Alle voorbereidingen hebben geloond, want het was echt één groot volksfeest”, zegt een fiere burgemeester Mohamed Ridouani.

“We kunnen terugblikken op een zeer geslaagd WK dat vlekkeloos verlopen is. We hebben Leuven op een heel positieve en prachtige manier over de hele wereld in de kijker gezet hebben”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “De wedstrijden werden in 120 landen uitgezonden. Goed voor zo’n 300 miljoen kijkers. Daar kunnen we dus enkel tevreden over zijn.”

“Bij de elite heren verlengde Julian Alaphilippe na een razendspannende wedstrijd zijn wereldtitel. Thuisrijder Jasper Stuyven greep net naast een medaille en eindigde als eerste Belg op een verdienstelijke vierde plek", vervolgt een trotse burgemeester. "De weergoden waren ons gunstig gezind. Vier dagen lang straalde de zon boven Leuven. Honderdduizenden supporters uit binnen- en buitenland vonden de weg naar de stad en zorgden iedere dag opnieuw voor een uitzinnige sfeer. Iedereen had er duidelijk lang naar uitgekeken.”

Waanzinnig enthousiasme
De parcoursverkenning en de wedstrijden van de junioren en beloften lokten al heel wat toeschouwers, maar de topdagen waren natuurlijk zaterdag en zondag. “De elite vrouwen waren zaterdag al een echte publiekstrekker en lieten de stad al goed vol lopen. Zondag zakten van ’s ochtends vroeg nog meer supporters af naar Leuven voor de wedstrijd van de elite mannen. Vanaf 7 uur hadden tal van supporters hun plekje langs het parcours al ingenomen. Verschillende plaatsen moesten worden afgesloten omdat er geen publiek meer bij kon. Dat was bijvoorbeeld al om 10.15 uur het geval met de Wijnpersstraat. En ook de fanzone op het Ladeuzeplein liep al snel vol”, vertelt een nagenietende schepen van sport Johan Geleyns. Volgens de cijfers van de politie waren er zondag ruim 300.000 bezoekers supporters in Leuven.

“De wedstrijden zelf waren om duimen en vingers bij af te likken”, vervolgt Geleyns. “Spanning ten top, mooie winnaars en een waanzinnig enthousiasme van de talrijk aanwezige supporters langs het parcours. We hebben getoond dat Leuven terecht de ideale gaststad was voor deze feesteditie van het WK wielrennen.”

Ook na de wedstrijden van de elite vrouwen op zaterdag en de elite mannen op zondag heerste er een bruisende sfeer in de stad. “Vele bezoekers vonden de weg naar de talrijke terrasjes van het Martelarenplein tot op de Oude Mark en de verschillende lokale initiatieven van Leuvense verenigingen in en rond het stadscentrum. Gisteren werd er al gefeest tot in de vroege uurtjes, vandaag zal dat niet anders zijn”, besluit Geleyns.