• by:
  • February 19th, 2021
  • Category:
Dijledal blikt vooruit: meer dan 400 woningen in de pijplijn

De voorbije 25 jaar investeerde Dijledal ongeveer 220 miljoen euro, zowel voor nieuwbouw als renovaties.

In 2021 zullen we 174 woningen in gebruik kunnen nemen

Dijledal blikt vooruit: meer dan 400 woningen in de pijplijn

De voorbije 25 jaar investeerde Dijledal ongeveer 220 miljoen euro, zowel voor nieuwbouw als renovaties. En ook het komende jaar zal Dijledal investeren in kwalitatieve sociale huisvesting. “In 2021 zullen we 174 woningen in gebruik kunnen nemen,” zegt Christophe Stockman, voorzitter van Dijledal. “Daarnaast zijn we gestart met de bouw van 90 nieuwe appartementen aan de Vaartkom, en starten we nog 4 andere werven op, waar 173 woningen zullen komen. Meer dan 400 woningen zitten dus in de pijplijn.”

Dijledal is de grootste sociale huisvestingsmaatschappij van Vlaams-Brabant. Voor heel Leuven beheert Dijledal meer dan 3.000 woningen. Dat aantal zal de komende jaren nog toenemen. "We gaan van 3.336 woningen naar 3.806. Dat is een groei van 14%”, zegt Stockman.

De voorbije 25 jaar heeft Dijledal een groot deel van haar patrimonium gerenoveerd, om woningen te laten voldoen aan hedendaags wooncomfort en duurzaamheid. Die enorme renovatiegolf loopt nog steeds, met onder meer Schorenshof in Wilsele. Ook in de nieuwbouwprojecten staat duurzaamheid, bijvoorbeeld op vlak van energie, centraal. “Dat zorgt niet alleen voor minder uitstoot, maar betekent ook een besparing op vlak van energiekost voor de huurders”, aldus Stockman.

Terug- en vooruitblik in cijfers

Het voorbije jaar leverde Dijledal 85 nieuwe of gerenoveerde woningen op: Wilgenhof (27 gezinswoningen), Minckelerstraat (21 appartementen en 10 woningen) en Refugehof (27 appartementen).

Dit jaar zullen 174 nieuwe of gerenoveerde woningen klaar zijn om bewoners te ontvangen: Schorenshof fase 1 (120 appartementen), Prins-Regentplein fase 1 (30 appartementen) en de Waterleidingstraat (24 appartementen).

Ondertussen loopt de bouw aan het Joanna-Maria Artoisplein, waar 90 gezinnen hun intrek zullen nemen. De komende maanden worden nog vier werven voor in totaal 173 woningen opgestart: Kapucijnenvoer (renovatie van 18 appartementen), Lolanden fase 2 (84 appartementen, vervangingsbouw), Schorenshof fase 2 (48 te renoveren appartementen) en Prins-Regentplein fase 2 (23 appartementen, vervangingsbouw).

Verder bereidt Dijledal een 550-tal woningen voor in verschillende projecten, onder meer aan de Wakkerzeelsebaan, de Sint-Jansbergsesteenweg, op de Weeshuizensite, de Hertogensite en op het Koning Albertplein.

Ook in de buurgemeenten is Dijledal actief. In Bierbeek en Oud-Heverlee bouwt de huisvestingsmaatschappij meer dan 100 woningen.

“Vanuit Dijledal blijven we samen met de stad op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten voor meer sociale huisvesting. Ook met de buurgemeenten is er een versterkte samenwerking", besluit Stockman.