• by:
  • February 18th, 2020
  • Category:
Bib achter de schermen

Sinds september vorig jaar zijn er belangrijke renovatiewerken aan de gang in de Bib Leuven Tweebronnen. De heropening van de gerenoveerde publieksruimte komt stilaan in zicht.

Het overbrengen van de materialen uit de MiniBib en de filialen, samen met het terugplaatsen van zo’n 120.000 gestockeerde materialen is een huzarenstukje

Bib achter de schermen

Sinds september vorig jaar zijn er belangrijke renovatiewerken aan de gang in de Bib Leuven Tweebronnen. De heropening van de gerenoveerde publieksruimte komt stilaan in zicht. De bibliotheek geeft honderd Leuvenaars alvast een eerste blik achter de schermen op zaterdag 7 maart. Inschrijven is nodig. Dat kan op leuven.bibliotheek.be.

Sinds september 2019 vinden de Leuvenaars, door de renovatiewerken in de bibliotheek, hun favoriete lees-, kijk- en luistervoer in de tijdelijke MiniBib en de filialen. Ondertussen gaan de werken in Tweebronnen goed vooruit dankzij de vlotte samenwerking tussen aannemers en stadsdiensten.

Duurzame verlichting, moderne sorteerrobot, nieuwe vloer
“De schilderwerken zijn achter de rug, de nieuwe vloer van 4.000 m² is geplaatst, de duurzame ledverlichting wordt geïnstalleerd en de spiksplinternieuwe sorteerrobot krijgt een plaatsje. Wat niet herbruikt werd, kreeg een andere bestemming”, vertelt schepen Lalynn Wadera. “Zo kreeg het houten podium bijvoorbeeld een tweede leven in het Sociaal Atelier van Leuven.”

Verhuis en tijdelijke leeszaal
Wanneer de aannemers klaar zijn, start het grote verhuiswerk. “Het overbrengen van de materialen uit de MiniBib en de filialen, samen met het terugplaatsen van zo’n 120.000 gestockeerde materialen is een huzarenstukje”, vertelt schepen Denise Vandevoort, “maar een goede voorbereiding is alles;”

De Bib Leuven Tweebronnen sluit van 9 tot en met 27 maart om de herinrichting te realiseren. Vanaf 19 maart start het inpakken  en de verhuis van de tijdelijke collecties in de filialen. Tijdens de verhuisperiode is uitlenen in de Bib Leuven Tweebronnen niet mogelijk, maar wel in de filialen. Die zijn gewoon open.

Op de site Tweebronnen zal wel een kleine leeszaal ingericht worden voor kranten- en tijdschriftlezers. Daar kunnen ook gereserveerde materialen opgehaald en uitgeleende boeken ingeleverd worden.

Curieuzeneuzen en save-the-date
“Voor wie ondertussen super-nieuwsgierig is, organiseert de Bib Leuven een korte rondleiding achter de schermen op zaterdag 7 maart om 13.30, 14.30 en 15.30 uur”, geeft schepen Vandevoort nog mee. “De eerste honderd lezers die zich inschrijven via leuven.bibliotheek.be kunnen hieraan deelnemen.”

Op zaterdag 28 maart rolt de Bib de rode loper uit voor het grote publiek. Dan kan iedereen de vernieuwde bibliotheek herontdekken van 10 tot 17 uur!