‘Als iemand met de naam Mohamed hier burgemeester kan worden, heeft dat ook symboolwaarde. Je kan hier worden waar je naar streeft, ook als kind uit een migranten­gezin, ook – en dat is misschien nog belangrijker – als kind uit een arbeidersgezin.’

Uit De Standaard (9 oktober 2018), door Wim Winckelmans. Foto's door Bart De Waele.

LEUVEN ‘Als je het beter hebt dan anderen, dan bouw je geen hoger hek, maar een langere tafel.’ De politieke overtuiging van de geitenboer op de markt in Leuven is alombekend. En voor wie die niet kent, heeft hij naast de slogan op zijn kraam nog wat foto’s van Barack Obama en Nelson Mandela toegevoegd, netjes geplaatst tegenover die van de Amerikaanse president Donald Trump en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

En kijk, daar komt staatssecretaris Francken in hoogsteigen persoon aangelopen. Hij kan vrijdag op de Leuvense markt maar net een confrontatie met de geitenboer vermijden en gaat met de rug naar het kraam een gesprek aan met andere marktbezoekers. Die contacten zijn over het algemeen positief. Zijn wandeling over de markt is een aaneensluiting van handdrukken, korte gesprekken en heel veel selfies.

Maar er is een minpunt: de sympathiserende marktbezoekers blijken vooral in de buurgemeenten van Leuven te wonen, niet in de stad zelf. Dat is geen probleem voor Francken, die als lijstduwer voor de provincieraadsverkiezingen ook buiten Leuven stemmen kan halen, maar Lorin Parys, de N-VA-lijsttrekker voor de gemeenteraad, krijgt zijn folders net iets minder makkelijk aan de man.

Al mag ook hij niet klagen van de aandacht bij het marktpubliek. Enkele vrouwen zeggen dat ze door het Leuvense circulatieplan niet meer met de auto tot aan hun deur geraken en rekenen op Parys om dat te veranderen. Een koppel verzekert zijn steun en is zelfs Franckens nieuwe boek gaan ­kopen om het door de staatssecretaris te laten ondertekenen.

Groen/rood

Maar het marktpubliek lijkt niet helemaal representatief voor de Leuvense kiezer. Achter de Leuvense ramen vallen heel wat SP.A- en Groen-affiches te bespeuren, vaak samen en soms zelf in combinatie met een PVDA-poster. Deelgemeenten als Kessel-Lo, dat evenveel kiezers telt als de binnenstad zelf, kleuren op de CD&V-affiches na bijna uitsluitend rood en groen.

Als de politieke verwachtingen ook maar een beetje uitkomen, stevent Leuven af op een progressieve coalitie van SP.A en Groen. Voor kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani, de opvolger van Louis Tobback als SP.A-lijsttrekker, hoort daar in zijn ideale coalitie ook CD&V bij. Voor Groen is dat minder duidelijk.

In een opiniepeiling van Het Nieuwsblad scoorde CD&V vorige week ondermaats, maar voor veel christendemocraten, en zelfs voor de andere partijen, is het duidelijk dat CD&V in die peiling stevig onderschat is. Hoe dan ook is de partij waarschijnlijk nodig om een stabiele meerderheid in de Leuvense gemeenteraad te vormen.

Ook een coalitie met de N-VA zou tot de mogelijkheden kunnen behoren, maar geen van beide partijen geeft signalen in die richting. N-VA-lijsttrekker Lorin Parys beseft dat het erg moeilijk wordt om in de meerderheid te raken en hij wil er geen vuile campagne van maken om daar verandering in te brengen.


Symboolwaarde

Het eerste discussiepunt in de eventuele nieuwe coalitie is al bekend: de bouw van een ondergrondse parking onder het Bruulpark. Groen kant zich er hevig tegen, terwijl CD&V net voorstander is.


Een discussie over identiteit, zoals in Antwerpen, blijft dan weer uit. SP.A-lijsttrekker Ridouani is een bewonderaar van het Mechelse samenlevingsmodel en krijgt als Leuvenaar met Marokkaanse roots behoorlijk wat bagger over zich heen op de sociale media. Maar zijn afkomst kan ook een troef zijn. ‘Als iemand met de naam Mohamed hier burgemeester kan worden, heeft dat ook symboolwaarde’, zegt hij. ‘Je kan hier worden waar je naar streeft, ook als kind uit een migranten­gezin, ook – en dat is misschien nog belangrijker – als kind uit een arbeidersgezin.’

Het is nog niet duidelijk of dat zal lukken. De SP.A zal na het ­vertrek van burgemeester Louis Tobback waarschijnlijk stemmen verliezen en Groen moet oppassen dat het zich niet rijk rekent op ­basis van peilingen. Maar toch leeft bij links de hoop dat Leuven op 14 oktober Gent kan kloppen als meest progressieve stad van Vlaanderen. Als dat lukt, zal dat voor rood en groen de triomf zijn van een verbindende op een polariserende politiek.