• by:
  • March 20th, 2024
  • Category:
Stad Leuven zet mobiele bewakingscamera’s in tegen sluikstort

Naast vele preventieve acties zal de stad ook bewakingscamera’s inzetten om verscherpte controles uit te voeren op sluikstorters.

Een veilig en aangenaam gevoel begint bij nette straten en voetpaden.

Stad Leuven zet mobiele bewakingscamera’s in tegen sluikstort

De stad Leuven hecht veel belang aan een nette, propere stad. Naast de vele preventieve acties zal de stad ook bewakingscamera’s inzetten om verscherpte controles uit te voeren op sluikstorters.

“Een veilig en aangenaam gevoel begint bij nette straten en voetpaden”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. “We doen als stad heel wat inspanningen om het openbaar domein proper te houden. Daarvoor werken de reinigingsdienst, politie en gemeenschapswachten goed samen. Tegelijkertijd handhaven we de regels. Sluikstorters zijn vaak moeilijk op heterdaad te betrappen, of achteraf te identificeren. Daarom zullen we binnenkort gebruik maken van tijdelijke vaste camera’s op plaatsen waar we merken dat er geregeld afval wordt achtergelaten. Dat heeft niet alleen een ontradend effect, maar maakt het ook mogelijk om daders te identificeren en gericht op te treden tegen sluikstorters.”

Uit de meest recente stadsmonitor, een bevraging van de Vlaamse overheid naar de tevredenheid van inwoners, blijkt dat drie op vier Leuvenaars vinden dat de straten en voetpaden in hun buurt netjes zijn. “Daarmee scoort Leuven het beste van alle centrumsteden, maar die netheid komt er niet vanzelf, dat is een inspanning van onze diensten en van onze inwoners”, zegt Thomas van Oppens, schepen van openbare reiniging. “Het is dan ook frustrerend om te zien dat er ondanks al die inspanningen nog steeds sluikstort is. Dus na heel wat sensibilisering is het nu tijd om ook de hardleerse sluikstorters bij de les te brengen.”

De bewakingscamera's worden flexibel ingezet, onder meer op basis van meldingen van inwoners of klachten uit de buurt. Zo kunnen specifieke overlastsituaties in kaart gebracht worden en herhaaldelijke overtreders geïdentificeerd en beboet worden.